Nova varijanta još nije registrovana u CG

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore IJZCG, uz podršku programa ECDC, redovno rade sekvenciranje genoma SARS-CoV-2.

Kako je saopšteno iz IJZ, u Crnoj Gori je od 11.06.2022. detektovano dominantno prisustvo BA. 5.1 Omicron varijante, dok se sporadično javlja BA.2 Omicron varijanta SARS-CoV-2.

„Ni u jednom uzorku dosad nije dokazano prisustvo BA.75 (Kentaur) podvarijante Omicron-a“, navode iz Instituta. 

Institut za javno zdravlje, navode, nastavlja da prati situaciju u vezi sa pojavom novih sojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost.

„Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv COVID- 19, posebno osobe u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti (osobe sa komorbiditetima, hroničnim bolestima i imunodeficijencijom)“, naveli su iz Instituta.

Šta se zna o podvarijanti „kentaur“?

O novoj podvarijanti omikrona „kentaur“ malo se još zna, prenosi Euronews Srbija.

Prve informacije govore da može lakše da zaobiđe imunitet. U Indiji se pojavio krajem maja i već je postao dominantan.

„Vidimo kako ova nova varijanta zamjenjuje sve varijante za koje smo ranije smatrali da su izuzetno prenosive, ali još ne znamo zašto ova varijanta postaje tako dominantna“, navela je dr Eleanor Gaunt, virusološkinja sa Univerziteta u Edinburgu.

Ona je istakla da se smanjuje težina kliničkih slika hospitalizovanih, te nema potrebe da ljudi budu previše uznemireni.

Subvarijanta omikrona BA.2.75 dobila je ime „Kentaur“ na društvenim mrežama.

„Upravo sam nazvao varijantu BA.2.75 po galaksiji. Njegovo novo ime je sorta ‘Kentaur'“, naveo je jedan od tviteraša.

Izvori: Antena M/Euronews Srbija

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply