Rusija i SAD na ivici: „Upozoreni su“

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije osvrnulo se na aktivnosti SAD-a te su upozorili Vašington kako se približava prekidu diplomatskih odnosa s Moskvom.

Direktor Odjeljenja za Sjevernu Ameriku pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije Aleksandar Darčijev govorio je o tome da li je u budućnosti moguće pogoršanje odnosa Moskve i Vašingtona te je poručio kako to zavisi prije svega od SAD-a.

„Ne bih da ulazim u hipotetičke rasprave o tome šta je moguće, a šta ne u trenutnoj turbulentnoj situaciji kada zapadnjaci, predvođeni SAD-om, gaze međunarodno pravo i sva pravila u diplomatskoj praksi“, rekao je Darčijev.

To se, prema njegovom mišljenju, prije svega odnosi na potencijalnu odluku o proglašenju Rusije državom koja sponzoriše terorizam.

„U ovom kontekstu, spomenuću inicijativu o kojoj se sada raspravlja u Kongresu da se Rusija proglasi zemljom sponzorom terorizma. Ako se ona implementira, to će značiti da će Vašington preći tačku bez povratka s najozbiljnijom kolateralnom štetom za bilateralne odnose koja može dovesti i do potpunog prekida. Upozoreni su“, poručio je ruski zvaničnik.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply