Fejsbuk i Instagram prate korisnike čak i kad im se kaže da to ne rade

Kada posjetite veb sajt koji ste vidjeli na Fejsbuku i Instagramu, vjerovatno ste primijetili da niste preusmjereni na pretraživač po vašem izboru, već na pregledač u aplikaciji.

„Ispostavilo se da ti veb pregledači ubacuju javascript kod u svaki posjećeni veb sajt, omogućavajući kompaniji Meta, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, da vas prati na svim veb sajtovima na koje ste otišli sa Fejsbuka i Instagrama“, otkrio je istraživač Feliks Kraus.

„Aplikacija Instagram ubacuje njen kod za praćenje u svaki prikazani veb sajt, uključujući i kada [korisnici] kliknu na oglase, što joj omogućava da prati sve interakcije korisnika, kao što su svako dodirnuto dugme i link, tekst koji obilježite, skrinšotove, kao i sve što unosite u formulare, kao što su lozinke, adrese i brojevi kreditnih kartica“, rekao je Kraus u tekstu koji je objavio na svom blogu.

Njegovo istraživanje se fokusiralo na iOS verzije Fejsbuka i Instagrama. Otkriće je važno jer Apple omogućava korisnicima da pristanu ili odbiju praćenje aplikacija kada prvi put otvore aplikaciju zahvaljujući funkcionalnosti Transparentnost praćenja aplikacija (ATT) koja je prvi put predstavljena u iOS 14.5. a za koju je Meta ranije rekla da je prepreka njihovom poslovanju.

Meta je rekla da kod za praćenje poštuje korisničke postavke u ATT-u.

„Kod nam omogućava da prikupljamo korisničke podatke prije nego što ih upotrebimo za ciljano oglašavanje ili mjerenje“, rekao je portparol kompanije.

„Za kupovine obavljene preko pregledača u aplikaciji, tražimo saglasnost korisnika da sačuvamo informacije o plaćanju u svrhu automatskog popunjavanja“.

Ako bi aplikacije otvorile izabrani pretraživač korisnika kao što je Safari ili Firefox, ne bi bilo načina da se ubaci kod za praćenje na bilo kom bezbjednom veb sajtu. Nasuprot tome, pristup koji koriste pretraživač u aplikaciji Instagram ili Facebook „radi na bilo kom veb sajtu, bez obzira da li je šifrovan ili ne“, rekao je Kraus.

Izvor: Portal B92

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply