Ove stvari nikako ne ostavljajte u autu tokom vrućina, mogu da eksplodiraju

Foto: Pixabay

Čini se da je sasvim razumno držati flašu vode u automobilu tokom toplotnog talasa. Međutim, bisfenol A i ftalat u plastici, hemikalije koje djeluju kao vezivna sredstva i čine plastiku fleksibilnom, izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov uticaj na zdravlje ljudi. Ostavljanje vode u plastičnim bocama u vrućem automobilu može da uzrokuje ispuštanje ovih štetnih materija u vodu, piše „The Sunday Times“, a prenosi portal Antena M.

Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim uređajima koji ih koriste, od računara, mobilnog telefona… Tu su i bočice kreme za sunčanje, koje ne smijete ostavljati na suncu (zanimljiv paradoks, zar ne?) jer u nekim slučajevima mogu da eksplodiraju.

Sljedeći su svi sprejevi, od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dostigne oko 48°C, pritisak u ovim bocama se dovoljno poveća da može izazvati eksploziju, kažu stručnjaci. Plastični okviri naočara za sunce mogu da se iskrive i promijene boju, a stakla mogu da se izobliče.

Neke ljekove, poput antibiotika, treba čuvati na hladnom. Ljekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki od njih mogu da postanu neupotrebljivi nakon izlaganja ekstremno visokim temperaturama. Ako koristite adrenalinske injekcije, njihova efikasnost nestaje u vrućim vozilima. Što je, naravno, pitanje života ili smrti.

Dokumentovano je da limenke gaziranih pića mogu da eksplodiraju kada su izložene ekstremnoj vrućini. Čak i sok od pomorandže može da eksplodira ako se ostavi u automobilu duže vrijeme, a to znači i ljepljivi enterijer…

Kako piše revija HAK, ostavljati upaljače u automobilima tokom vrućih dana nije pametna ideja, jer ako eksplodiraju mogu da izazovu veliku štetu pa i pucanje vjetrobranskih stakala.

I, kako se navodi u tekstu The Sunday Times-a, nikada, ali nikada, ni na minut ne ostavljajte djecu ni kućne ljubimce u zatvorenim vozilima!

Izvor: Antena M

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply