Znakovi koji ukazuju da vam je guma na autu pred pucanjem

Foto: Pixabay

Iako savremeni automobili imaju sistem za praćenje pritiska u gumama, ADAC savjetuje da nije dobro slijepo se oslanjati samo na njega

Probušena guma jedan je od najozbiljnijih problema koji vam se može dogoditi tokom vožnje. Njemački autoklub ADAC zato preporučuje da se pritisak, kao i vizuelno stanje guma na automobilu, projverava svake dvije nedjelje, piše Jutarnji HR, prenosi Portal Analitika.

Oštri predmeti na putu kao što su ekseri, komadi metala ili slomljeno staklo mogu lako da oštete gumu, ali je ne morate odmah izduvati. Postepena deflacija može trajati satima ili danima. Ako je guma izduvana, rizik od pucanja je povećan.

Starost i istrošenost guma takođe značajno povećavaju rizik od pucanja ili bušenja guma. Čak i kada stare gume izgledaju u dobrom stanju, treba ih zamijeniti najkasnije posle osam godina.

Iako su savremeni automobili vrlo često opremljeni sistemom za praćenje pritiska u gumama, ADAC savjetuje da nije dobro slijepo se oslanjati samo na njega. Neki sistemi ne koriste posebne senzore za očitavanje pritiska u gumama, već se umjesto toga oslanjaju na ESP senzore.

Oni otkrivaju promjene pritiska na osnovu brzine rotacije pneumatika i nisu potpuno pouzdani. Često će otkriti problem već kada je guma izduvana za 20 procenata i često lažno prijavljuju probleme koji ne postoje, pa neki vozači znaju kako da ih ignorišu.

Ako pritisak u gumama padne za samo 20 odsto, vožnja više nije bezbjedna. Međutim, postoje znaci koji će vas upozoriti da nešto nije u redu sa gumama ili gumom.

Pad pritiska u gumama značajno mijenja ponašanje u vožnji. Auto može da „vuče” lijevo ili desno (što lako detektujete ako na trenutak pustite volan), djeluje meko i ljulja se u krivinama.

Ako primijetite ovako nešto, ostanite mirni, izbjegavajte nagle pokrete volana i naglo kočenje i prvom prilikom zaustavite automobil na bezbjednom mjestu. Provjerite da li je guma u dobrom stanju i po potrebi je zamijenite ili popravite.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply