Iran i SAD blizu nuklearnog sporazuma

Foto: EPA

Finalni dogovor o obnavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije o iranskom nuklearnom sporazumu mogao bi biti postignut u toku ove sedmice.

Vijest o vjerovatnom postizanju sporazuma u pregovorima oko iranskog nuklearnog sporazuma najavio je ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

„U slučaju povoljnog razvoja događaja, konačni dogovor bi mogao biti postignut već u toku ove seddmice. Međutim, sporazum će biti moguć ako se sve zemlje koje učestvuju u pregovorima u Beču slože sa verzijom teksta koju su dali koordinatori EU 8. avgusta. Ako se pojave amandmani, zamjerke, teško je sada prognozirati dalji razvoj događaj“, rekao je ruski diplomata.

Koordinatori EU uneli su nekoliko amandmana na tekst koji je sada na stolu, dodao je Uljanov.

„Kao koordinatori, predstavnici EU mogu ponuditi kompromisne opcije, što su i učinili. Zaista, SAD su se očigledno složile, dok Iran još nije definisao svoj stav o tekstu, zbog čega neću špekulisati o tome koja bi pitanja mogla još imati Teheran“, objasnio je on.

Podsjetićemo, 2015. godine, pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a i Njemačka postigli su nuklearni sporazum s Iranom kako bi riješili krizu oko njegovog nuklearnog programa. Godine 2018., tadašnji američki predsjednik Donald Trump odlučio je da se povuče iz sporazuma, a Vašington je Teheranu uveo svoje najoštrije sankcije ikada.

Sadašnji predsjednik SAD Džo Bajden, više puta je ukazivao na svoju podršku ponovnom ulasku u nuklearni sporazum.

Od prošlog aprila, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Kina, SAD i Francuska vode razgovore s Iranom u Beču o oživljavanju spoorazuma u njegovom izvornom obliku.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply