Objavljen Nacrt zakona o Vladi

Foto: RTCG

Vlada Crne Gore objavila je Nacrt zakona o Vladi po kojem bi centralni organ izvršne vlasti u narednom periodu trebao da ima 14 resora.

Zakonom se uređuju pitanja koja se odnose na sastav Vlade, njen mandat, organizaciju, način rada, odlučivanje i odnos sa drugim državnim organima, piše portal RTCG.

U tekstu zakona su predviđeni i resori koji će činiti Vladu. 

To su: Ministarstvo pravde i ljudskih prava, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo prosvjete i nauke, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo prostornog planiranja i ekologije, Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo sporta i mladih.

„Predstavnici Vlade, po pozivu, mogu učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela kada se razmatra predlog zakona ili drugog akta koji je Skupštini predložio drugi ovlašćeni predlagač“, navodi se u Nacrtu zakona, piše taj portal.

Precizira se da premijer, odnosno član Vlade, prisustvuju sjednici Skupštine na kojoj se predsjedniku Vlade, odnosno članu Vlade postavlja poslaničko pitanje.

„Predstavnici Vlade koji učestvuju u radu Skupštine i njenih radnih tijela dužni su da zastupaju stavove Vlade. Predstavnici Vlade mogu tražiti odlaganje razmatranja, odnosno donošenja zakona ili drugog akta, radi zauzimanja stava Vlade“, navodi se u Nacrtu zakona.

Izvor: RTCG

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply