„Želimo hrišćansko pomirenje Srba i Crnogoraca“

U Podgorici je u predstavljen Demohrišćanski pokret, kojeg predvode Zdravko Krivokapić i Dejan Vukšić.

Upravo njih dvojica danas i predstavljaju novoformiranu organizaciju. Kako je najavljeno, očekuje se da će pokret predvoditi Vukšić, a da će Krivokapić biti počasni predsjednik.

„Danas je specifičan dan, ne zato što ima dvije dvojke, nego zato što će se sa Demohrišćanskim pokretom desiti štošta novo“, kazao je Krivokapić, piše Portal Analitika.

Demokratija i hrišćanstvo, kako je dodao, ideje su koje su motivisale okupljanje pokreta.

„Morali smo da nađemo ljude koji su spremni da se žrtvuju da ova ideja zaživi u Crnoj Gori. Okupili smo se oko budućeg lidera ovog pokreta Dejana Vukšića“, istakao je on.

Najznačajnije vrijednosti su, dodao je, hrišćanske vrijednosti.

„Upravo iz hrišćanstva proizilazi ono što danas govorimo o slobodi i pravdi. Osnov socijalne pravde proističe iz hrišćanstva. Etika mora biti ispred svega, a ona se mora zasnivati na tradicionalnim i iskonskim vrijednostima“, istakao je Krivokapić.

Stanje u politici danas je, kako je rekao, „zastiđe svih nas“.

„Jedan slučaj političke korupcije pretvorio se u kolektivnu političku korupciju. Jer, 13. decembra trebalo je jedan čovjek da bude preletač, a onda se dogodilo kolektivno prelijetanje i izborna volja od 30. avgusta je prekršena. Svih 46 poslanika koji su to prihvatili – doživjeli su ono što je nekad bio Drago Đurović“, ocijenio je on.

Kazao je kako je u toku „nova igra“, u kojoj se teži stvaranju većine od 49 poslanika.

„Tome su kumovali unutrašnji i spoljašnji dogovori, određeni centri međunarodne zajednice koji se nijesu bavili vladavinom prava, nego matematikom“, kazao je Krivokapić.

Žele da preobraze političku scenu i to je osnovna intencija Demohrišćanskog pokreta, dodao je.

„Svu pažnju usmjerićemo na jedan postulat, a to je da planska ekonomija bude mjera države. A ne da svaka kriza pokaže sve slabosti našeg sistema“, istakao je on.

Budući saveznici, kako je rekao, jesu „oni koji su podržavali iskreno i istinski 42. Vladu“.

„To su naši prirodni saveznici, nadamo se da ćemo naći zajednički imenitelj, da preporodimo Crnu Goru. Nemojte da se gledamo poprijeko, nego neka ljubav bude mjera svih nas“, kazao je on.

Naglasio je kako Demohrišćanski pokret neće raditi protiv nekoga, već za bolje okruženje i u interesu naroda.

„Bez duhovnosti nema budućnosti. Čovjek je stvoren da bude, ne samo fizičko, nego i duhovno biće“, dodao je.

Krivokapić bi, kako je saopšteno, najvjerovatnije trebalo da bude počasni predsjednik pokreta.

Vukšić je kazao da su zdušno navijali da dođe do dogovora ‘stare’ parlamentarne većine i da su zato sačekali sa predstavljanjem.

„Ovo je pokret odvažnih i hrabrih na koje niko ne može uticati. To su ljudi koji su ostvareni, a posebnu snagu daje nam prisustvo profesora Krivokapića“, rekao je Vukšić.

Hrišćansko pomirenje Srba i Crnogoraca je, kako je dodao, osnovna stvar koja je motivisala i njega i druge da priđu pokretu.

„Uvijek smo u odnosu 51 na 49 i obratno. Ako dođe do dodatnih cjepkanja, mi ne možemo naprijed. A ko trpi najveću štetu? Naša zajednička država, Crna Gora“, naglasio je.

Vukšić je istakao i da će se zalagati za depolitizaciju javne uprave, te za izmjene izbornog zakonodavstva.

„Pobornik sam sistema otvorenih lista“, konstatovao je.

Građani, kako je rekao, moraju znati punu istinu o radu pojedinih subjekata, pa onda donijeti sami svoj sud.

„Bitno je da građani donose odluke na osnovu istine, a ne na osnovu neistina i poluistina“, zaključio je Vukšić.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply