I dalje će se izdavati na recept Bromazepam, Eritromicin, Famotidin…

Ministarstvo zdravlja demantovalo je informacije koje su se pojavile u javnosti da će biti ukinuti određeni ljekovi sa Liste ljekova, koji se izdaju na recept, tj. na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje.

„Ministarstvo zdravlja obavještava građane da ta informacija nije tačna, te da se ljekovi koji su pomenuti u tom kontekstu (Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav, Famotidin) nalaze na važećoj listi.

Dakle, nije tačno da građanima od 1. oktobra neće biti dostupni na recept gore navedeni ljekovi“, precizira se u saopštenju.

Takođe navode da je netačna informacija da će doći do poskupljenja ljekova koji se nalaze na Listi i koje država plaća dobavljačima.

Podsjećaju da je nova Lista ljekova koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, stupila na snagu u avgustu ove godine, s ciljem da se stvore uslovi da se zdravstvena zaštita odvija na efikasan i racionalan način, odnosno da se u okviru sredstava opredijeljenih za ljekove građanima obezbijede kvalitetni, bezbijedni i efikasni ljekovi uz najpovoljniju cijenu.

„Revizija, odnosno ažuriranje Liste ljekova očekuje se do kraja ove godine i pored nižih cijena ljekova, obezbijediće i uvođenje novih terapijskih opcija, koje će omogućiti pružanje odgovarajuće i adekvatne zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima“, poručuje se u saopštenju.

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply