Francuska: Poslanici traže istragu o ruskom finansiranju političkih partija

Foto: Reuters

Poslanici francuske Narodne skupštine kažu da su zatražili od predsjednika donjeg doma parlamenta, Jael Braun-Piveta, da osnuje komisiju za istragu o navodnom ruskom finansiranju političkih partija.

U pismu Jael Braun-Pivetu predstavljenom novinarima 24. septembra, poslanici su naveli da je taj potez podstaknut nedavnom deklasifikacijom američkih obavještajnih podataka koji pokazuju da je Rusija platila stotine miliona dolara stranim političkim partijama „sa ciljem da utiče na izbore“.

Osmorica poslanika, koji pripadaju stranci En Marche francuskog predsjednika Emanuela Makrona, takođe su primijetili da krajnje desničarska Nacionalna partija Marine Le Pen i dalje otplaćuje zajam koji su dale ruske banke.

„Ove činjenice jasno ukazuju na volju Rusije da se odmjeri u francuskoj javnoj debati… One zahtijevaju uspostavljanje istražne komisije kako bi se utvrdilo da li su francuske političke stranke – i koje – imale koristi od ruskog finansiranja“, napisali su oni.

„Ruski predsjednik Vladimir Putin potrošio je ogromne sume u pokušaju da manipuliše demokratijama iznutra“, rekao je američki zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Američki Stejt department saopštio je 13. septembra da je Rusija tajno potrošila više od 300 miliona dolara od 2014. godine na napore da utiče na političare i druge zvaničnike u više od dvadesetak zemalja.

Informacija je uslijedila nakon pregleda američke obavještajne zajednice o naporima Rusije da utiče na politiku drugih zemalja, rekao je visoki američki zvaničnik. Izvještaj ne navodi konkretne ruske mete, ali kaže da će se Rusija vjerovatno sve više okretati tajnom političkom finansiranju kako bi potkopala međunarodne sankcije zbog rata u Ukrajini.

Rusija nije javno komentarisala ovo pitanje.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply