Objavljena prva zimska prognoza za Evropu

Foto: Klix BA

Meteorološki servis Severe Weather Europe dao je prvu prognozu vremenskih prilika u Evropi tokom zime.

Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snijega nego što je uobičajeno, a čekaju nas slične vremenske prilike kao i prošle godine, piše bh. portal Klix.

Uprkos takvim prognozama to ne znači da snijega neće biti. Sniježni pokrivač je u većem dijelu kontinenta zabilježen u februaru 2023. godine.

Što se tiče prognoze kišnih padavina, Evropa ima uglavnom prosječan signal padavina, s nekim sušnijim područjima na sjeveroistoku. Više padavina predviđa se nad Sredozemljem.

U Evropi se zatim očekuju prosječne temperature vazduha na zapadu, uz uticaj obližnjeg područja niskog pritiska. Toplije anomalije, odnosno nešto više temperature od prosječnih predviđaju se nad dijelovima srednje Evrope, dižući se prema sjeveroistoku.

„Gledajući prognozu vjerovatnoće površinske temperature nad Evropom, vidi se zanimljiv uzorak. Veći dio kontinenta je u rasponu prosječnih temperatura, uz malu vjerovatnoću viših temperatura od prosjeka u centralnim dijelovima“, navode iz SWE-a.

Osvrnuvši se na prošlu godinu, predviđaju da je prognoza iz ovog septembarskog ažuriranja pokazala sličan obrazac.

„Ove prognoze daju prosječnu sliku tokom tri meteorološka zimska mjeseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opšte prevladavajuće vremenske prilike. Čak i da su modeli 100 posto tačni, to ne znači da bi ovakvi vremenski uslovi trajali tri mjeseca zaredom. Samo sugeriše kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena“, napominju iz SWE-a.

Izvor: Klix BA

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply