Prvi znaci novog talasa korona virusa u Sjevernoj Evropi

Slučajevi kovida-19 i hospitalizacije se povećavaju u Sjevernoj Evropi gdje se hladnije i vlažnije vrijeme prvo osjeti na kontinentu.

Najnoviji podaci iz Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva i Danske ukazuju na postepeni porast broja slučajeva i hospitalizacija.

Belgijski zdravstveni organi rekli su da njihovo prognoze ukazuje na novi talas kovida-19 sredinom oktobra. Njihovi podaci objavljeni u petak ukazuju na to da su prvi znaci ovog talasa već stigli.

Belgija je u sedmici do 19. septembra prijavila povećanje broja novih slučajeva korona virusa za 17 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

„Hospitalizacije u sedmici do 22. septembra bile su stabilnije i porasle su za četiri odsto“, saopštili su zdravstveni organi.

Danski institut za zarazne bolesti objavio je prve podatke koji ukazuju na preokret u stopama zaraze, koje se nakon dugog perioda pada sada stabilizuju ili blago rastu u svim regijama.

Institut je takođe naveo da su hospitalizacije porasle za šest posto u prošloj sedmici, u poređenju sa sedmicom prije.

“Ljudi od 70 do 89 godina ostaju najveća grupa novoprimljenih, kao što je to bio slučaj od početka godine”, saopšteno je iz instituta.

A u Velikoj Britaniji je broj novih slučajeva u sedmici do 17. septembra bio 13 posto veći nego prethodne sedmice, dok su hospitalizacije porasle za 17 posto u sedmici do 19. septembra.

Zdravstvene vlasti, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, već nekoliko mjeseci upozoravaju na vjerovatno povećanje broja slučajeva ove hladne sezone.

Posebno zabrinjava pritisak na zdravstvene sisteme, s očekivanim porastom drugih respiratornih virusa poput gripe ove zime.

„Iako je stopa kovida-19 još niska, najnoviji podaci za posljednjih sedam dana ukazuju na porast broja hospitalizacija i porast pozitivnih testova prijavljenih iz zajednice“, rekla je Susan Hopkins, glavna medicinska savjetnica u britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost.

Hopkins je pozvala one koji ispunjavaju uslove da prime jesenje buster vakcine što prije, kako bi izgradili imunološku zaštitu prije zime.

Evropa je odobrila dodatne doze koje ciljaju na dvije vrste omikron varijante, uključujući i onu koja je trenutno dominantna. Ujedinjeno Kraljevstvo je do sada odobrilo jedan novi buster koji cilja na prvi soj omikrona. Vlast su obezbijedile dovoljno vakcina za gotovo cijelu populaciju.

„Svi dostupni busteri pružaju dobru zaštitu od teških oblika kovida-19“, rekao je Hopkins.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply