Ukrajina dobila američki PVO sistem

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu emitovanom u nedelju da je Ukrajina od Sjedinjenih Država dobila sofisticirane sisteme privvazdušne odbrane.

Riječ je o prvom priznanju da je Ukrajina dobila napredni raketni sistem zemlja-vazduh NASAMS, koji je Kijev dugo tražio, a čiju je isporuku odobrio Vašington krajem prošlog mjeseca.

“Apsolutno je neophodno da Sjedinjene Države pokažu vođstvo i daju Ukrajini sisteme PVO. Želim da zahvalim predsjedniku Bajdenu na pozitivnoj odluci koja je donijeta. Ali vjerujte mi, to nije ni približno dovoljno da pokrije civilnu infrastrukturu, škole, bolnice, univerzitete, domove Ukrajinaca“, rekao je Zelenski.

Zelenski je takođe zahvalio Sjedinjenim Državama na HIMARS-u i drugim višecjevnim lansernim sistemima koji Ukrajini omogućuju napredovanje protiv ruskih okupacionih snaga.

Ukrajina je ovog mjeseca pokrenula protivofanzivu kako bi oslobodila od okupacije velike djelove teritorije u severoistočnoj regiji Harkiv. Takođe je napredovala na jugu.

Rusija svoj sedmomjesečni upad u Ukrajinu opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju” i negira da gađa civilne lokacije.

Izvor: N1

Get it on Google Play
Ukrajina dobila američki PVO sistem
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх