Ukrajinski muftija ruskim muslimanima: Bolje i da ste u tamnici, nego da ubijate

Foto: Twitter

Jedan od čelnika Islamske zajednice Ukrajine apelovao je danas na muslimane krimskog poluostrva i sve muslimane koji žive u Rusiji da izbjegnu regrutaciju ili da se predaju, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kako je objavljeno na Tviteru, šef Asocijacije ukrajinskih muslimana i predsjednik Vijeća uleme vjerske administracije krimskih muslimana Sulejman Hajrulajev obratio se „direktno krimskim muslimanima, ali i muslimanima Rusije koji ne žele učestvovati u ovom ratu, onim koje primoravaju da idu u ovaj rat.

Iako je na video snimku koji je podijeljen na društvenim mrežama navedeno kako je riječ o „zamjeniku muftije krimskog muftijstva“, kasnije je objašnjena prava titula Hajrulajeva.

„Prvo i najvažnije, molite Allaha za zaštitu od zla ovih tiranina.

Drugo, pronalazite razne načine da izbjegnete (regrutaciju), napustite ovu državu, napustite ove regije i bez obzira na sve ne uzimajte pozive za regrutaciju“, naveo je on.

Predaja kao opcija da se ostane živ

U nastavku poručuje muslimanima Rusije i Krima da, čak i ako dobiju poziv, „odmah ga poderite pred njima jer je bolje biti iza rešetaka i izabrati ovu stazu nego izabrati stazu ubijanja“.

„Budite kao (Božji poslanik) Jusuf koji je rekao: ‘Gospodaru moj, draža mi je tamnica od ovoga na što me one navraćaju.’” (Kur’an 12:33)’“

I treće, ako se tako desi da se nađete u ovim jedinicama, predajte se, govori Hajrulajev.

“Nađite razne načine za predaju i ostaćete, uz Božju pomoć, živi sa svim svojim pravima. Bićete na slobodnoj zemlji“, kazao je on.

Na kraju poručuje:

„Ali, ako ne možete ni to uraditi, onda ja znam gdje trebate pucati, a mislim da i vi isto razumijete“…

Izvor: Al Jazeera Balkans

Get it on Google Play
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply