Ruski mediji objavili prve rezultate „referenduma“

Foto: Reuters

Prvi djelimični rezultati glasanja u Rusiji o tome da li četiri ruska okupirana regiona Ukrajine treba da budu uključena u Rusiju pokazali su ogromnu većinu ZA, objavila je državna novinska agencija RIA u utorak, nakon takozvanih referenduma koje su Kijev i Zapad osudili kao lažne.

Na brzinu dogovoreni izbori održani su tokom pet dana u četiri oblasti – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson – koje čine oko 15% ukrajinske teritorije. Raseljeni ljudi iz tih regiona mogli su da glasaju u Rusiji.

RIA je saopštila da je početno prebrojavanje biračkih mjesta na ruskom tlu pokazalo ogromnu većinu za pridruživanje Rusiji. Oni su se kretali od 96,97% za oblast Herson, na osnovu 14% prebrojanih glasova, do 98,19% u Zaporožju, na osnovu 18% prebrojanih glasova.

Većina za takozvanu Donjecku i Lugansku narodnu republiku bila je nešto ispod 98%, sa 14% odnosno 13% prebrojanih glasova.

Unutar okupiranih oblasti, zvaničnici koje je postavila Rusija nosili su glasačke kutije od kuće do kuće tokom referenduma za koji Ukrajina i Zapad navode da je nelegitiman i da služi Rusiji kao izvor kako bi pripojila četiri regiona.

Predsjednik Vladimir Putin bi tada svaki pokušaj Ukrajine da ih povrati mogao prikazati kao napad na samu Rusiju. On je prošle sedmice rekao da je spreman upotrijebiti nuklearno oružje za odbranu „teritorijalnog integriteta“ Rusije.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply