Đukanović bi ukazom mogao da raspusti Skupštinu

Ukoliko poslanici u petak ne skrate mandat Skupštini stanje će ostati kakvo jeste, odnosno održaće se status quo, pojasnio je Pobjedi dekan Fakulteta za evropske i državne studije Đorđije Blažić.

Međutim, kako je istakao sagovornik Pobjede, ukoliko se ciljno tumači, Ustav daje predsjedniku države mogućnost da ukazom raspusti Skupštinu u ovakvoj situaciji u kojoj Vlada nema ovlašćenje da to učini.

Blažić je podsjetio na član 92 Ustava koji u stavovima 2 i 3 propisuje da Vlada može raspustiti Skupštinu ukoliko ona duže vrijeme ne obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom, a da se Skupština raspušta ukazom predsjednika Crne Gore.

„Vlada u tehničkom mandatu ima ustavno ograničenje da ne može da raspusti Skupštinu. Dakle, umjesto Vlade kao izvršnog organa koja ima ustavno ograničenje, predsjednik Crne Gore koji takođe čini izvršnu vlast, iz istih razloga zbog kojih raspušta i Vlada, mogao bi da raspušti Skupštinu, jer inače ima ovlašćenja stavom 3 da je raspušta ukazom“…, kazao je za Pobjedu Blažić.

„Pritom, obrazloženje odluke o raspuštanju mora biti veoma dobro utemeljeno u odnosu na činjenično stanje – „da Skupština duže vrijeme ne obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom“, istakao je Blažić.

Izvor: Pobjeda

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply