EU ima Program spašavanja u slučaju nuklearnog napada

Foto: Twitter

Zapadne zemlje veoma ozbiljno shvataju ruske prijetnje da će upotrijebiti “taktičko nuklearno oružje”, što ih je podstaknulo da podignu nivo nuklearne budnosti.

Nakon što je mjesecima odbacivana mogućnost ruskog pribjegavanja nuklearnom oružju, u svakodnevnim izjavama zapadnih zvaničnika počela se skretati pažnja na potrebu da se ozbiljno pozabavi prijetnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina i da se pripremi za suočavanje s istima.

Tako je Džejk Saliven, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, naglasio da Vašinton ruske prijetnje uzima krajnje ozbiljno.

Isto upozorenje je iznio i Džosep Borel, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku, koji je upozorio da Putinove izjave o nuklearnom oružju nisu samo blef.

Britanski list „Fajnenšal tajms“ citirao je evropske zvničnike, koji su izjavili da “mnoge crvene linije, koje su utvrđene u suočavanju s nuklearnim oružjem, više nisu iste nakon Putinovog govora”. 

Britanske novine „Gardijan“ objavile su uvodnik u kojem piše da postoje šanse da Putin upotrijebi nuklearno oružje, zbog čega se Evropa i Zapad moraju pripremiti za ovaj scenario.

Evropska unija ima plan pod nazivom “Program spašavanja” (Rescue Programme), koji je odobren mjesec nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Odnosi se na izradu planova za nepredviđene situacije prilikom suočavanja s velikim katastrofama koje bi mogle pogoditi Evropsku uniju, između ostalog, i suočavanje s nuklearnim napadom.

Ovaj program se temelji na brzom odgovoru na svaki hemijski, biološki ili nuklearni napad, te pružanju zaštite evropskim građanima od svih rizika koji proizlaze iz tih napada.

Po tom programu, potrebe evropskih zemalja za ljekovima značajno će porasti u slučaju nuklearnog napada, stoga su izdvojena sredstva veća od 550 miliona dolara za nabavku i skladištenje ljekova i medicinske opreme koja se može koristiti u slučaju nuklearnog napada na civile.

Što se tiče drugog dijela ovog plana, odnosi se na pripreme specijalizovanih timova i opreme kojom bi se utvrdile osobe i infrastruktura pogođena nuklearnim zračenjem, kao i na razvoj planova za suzbijanje širenja nuklearnog zračenja.

Ovaj plan daje pravo svakoj evropskoj zemlji koja je izložena nuklearnom napadu da koristi strateške zalihe Evropske unije u ljekovima, vakcinama i opremi namijenjenoj u te svrhe.

Izvor: RTCG

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply