Najmanje 23 žrtve uragana Ijan

Foto: Reuters

Najmanje 23 ljudi je stradalo u prolasku uragana Ijan preko južne američke države Floride.

Među njima je i više osoba koje su se utopile, navela je služba za primjenu zakona Floride (FDLE) u saopštenju.

Neki mediji javljaju da je broj stradalih i veći, tako SiEnEn (CNN) javlja da je stradalo 45 ljudi.

„Na Floridi pored velikog broja stradalih materijalna šteta je, kako se navodi, istorijskih razmjera, pošto je nivo vode bez presedana“, rekao je guverner Ron DeSantis.

Oluja Ijan juče je stigla sa snažnim vjetrovima i jakim kišama do države Južne Karoline pošto je razorila velike djelove Floride i odnijela više desetina života.

Oluja je stigla do kopna Južne Karoline juče popodne po lokalnom vremenu kao uragan kategorije jedan, praćen vjetrovima do 140 kilometara na sat, prema američkom Nacionalnom centru za uragane sa sjedištem u Majamiju.

Iako je potom oslabila u postropsku oluju, sa vjetrovima do 110 kilometara na sat, padavine koje je nosila su izazvale nagle poplave u državama Južna Karolina i Sjeverna Karolina gdje je u nekim mjestima u kratkom vremenskom periodu palo i 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Predsjednik SAD Džo Bajden pozvao je stanovnike da poštuju upozorenja i preporuke lokalnih vlasti.

„To je opasna oluja koja donosi snažne vjetrove i mnogo kiše, ali najopasnija će biti ljudska greška. Budite pametni, donosite dobre odluke, raspitujte se o vašim bližnjim i ostanite bezbjedni“, napisao je guverner Henri Makmaster.

Oluja Ijan će nastaviti da slabi tokom noći i razićiće se iznad zapadnog dijela Sjeverne Karoline ili Virdžinije kasnije danas, prema navodima Centra za Uragane.

Oko 575.000 domaćinstava i trgovina sinoć su bila bez struje u Južnoj Karolini, Sjevernoj Karolini i Virdžiniji, objavljeno je na specijalizovanom sajtu koji prati podatke o prekidima struje.

Izvor: Pobjeda

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply