Ukrajinci objavili uputstva: Šta učiniti u slučaju nuklearnog napada?

Ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacionu bezbjednost koji je osnovan pri Ministarstvu kulture i informacione politike Ukrajine kao jedan od mehanizama za suzbijanje dezinformacija i usmjeren je na komunikaciju koja ima za cilj suprotstavljanje spoljašnjim prijetnjama, posebno onima koje dolaze iz Rusije, objavio je uputstva za građane o tome šta učiniti u slučaju nuklearnog napada.

Centar je zajedno s Državnim naučno-tehničkim centrom za nuklearnu i radiacionu bezbjednost, izradio preporuke na temelju informacija iz Državne hitne službe, Ministarstva obrazovanja i nauke i policije.

U jednom dijelu uputstva se odnose na sprečavanje neprijatnih mirisa koje se sprovodi tek nakon zvaničnog obaveštenja o potrebi i opravdano je samo kada je zračenje prouzrokovano radiojodom.

Centar navodi da je u slučaju korišćenja tzv. prljavih bombi zabranjeno uzimanje preparata na bazi joda jer može izazvati nepopravljivu štetu organizmu.

Prljava bomba ili uređaj za raspršivanje radiološkog oružja je oružje koje kombinuje radioaktivni materijal s uobičajenim eksplozivima.

Centar je naveo i kako konzumirati tablete od joda u slučaju napada: za bebe do jednog mjeseca se preporučuje doza od 16 mg, za dejcu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.

Nuklearna eksplozija u zatvorenom

“Ako vas je nuklearna eksplozija zatekla u stanu, pobrinite se da vazduh spolja ne ulazi u prostorije kuće. Zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klimu i grijanje. Ako je moguće, premjestite se u sobu bez prozora”, navodi se u preporukama.

Preporučuje se da se građani ostanu u skloništu 24 sata, osim ako vlasti ne savjetuju drugačije.

“Nemojte jesti ni dirati ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano”, dodaje se.

Takođe se ne preporučuje ni pijenje vode sa slavine dok ne stigne obavještenje da je to sigurno.

Nuklearna eksplozija na otvorenom

Ako se građani nalaze na otvorenom u trenutku napada, mogu primijetiti bljesak na nebu i savjetuje se da nikako ne gledaju u tom smjeru jer to može uzrokovati opekotine rožnjače, sljepoću i opekotine oka.

“Zaustavite automobil na sigurnom mjestu pored puta, zatvorite vrata i prozore, blokirajte ulazak vazduha. Ako je moguće, zaštite uši slušalicama – to je zaštita od barotraume. Usta i nos pokrijte maskom ili tkaninom i dišite kroz to dok ne budete u skloništu”, savjetuje se.

Preporuka je da građani potraže sklonište u slučaju da ih eksplozija zatekne na otvorenom.

Detaljna uputstva objavljena su na ukrajinskom jeziku na stranicama Centra.

Izvor: Portal CdM

Get it on Google Play
Ukrajinci objavili uputstva: Šta učiniti u slučaju nuklearnog napada?
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх