EU uvodi nove sankcije Rusiji, objavljen plan

Foto: Reuters

Zvaničnici EU postigli su nacrt sporazuma o novim sankcijama Rusiji koji uključuje i ograničenje cijena prodaje ruske nafte, reklo je sedam evropskih diplomata portalu Politico.

Paket, koji je osma runda sankcija protiv Moskve, predložila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen prošle sedmice, nakon što je ruski predsjednik zaprijetio nuklearnim oružjem i molbilizovao stotine hiljada rezervista.

Niz zemalja EU izrazio je zabrinutost zbog novih mjera, posebno u vezi s ograničenjem cijena nafte, a pojedinosti tek treba potpisati u pisanom obliku.

Zabrana većine uvoza sirove nafte iz Rusije stupiće na snagu u decembru. Uvoz ugljenika već je postupno ukinut, a snabdijevanje plinom iz Rusije u Europu ozbiljno je ograničeno – prvo Putinovim igrama moći, a potom i sabotažom dva podmorska gasovoda Sjeverni tok.

Neke zemlje zabrinute

Nacrt mjera pruža pravnu osnovu za određivanje gornje granice cijena, koju su prethodno dogovorile zemlje G7. Još nema odluke o stvarnoj cijeni ili rasponu cijena budućeg ograničenja iako su SAD sugerisale da će to biti odlučeno u roku od nekoliko nedelja.

Malta, Grčka i Cipar, čije flote tankera prevoze većinu ruske nafte, bili su zabrinuti zbog mogućeg uticaja ove mjere na njihove pomorske industrije. To je dovelo do nekih ustupaka prema tim zemljama, prema nacrtu teksta koji je Politico imao na uvid.

Što još sadrži paket sankcija?

Podsjetimo, Evropska komisija je prošle sedmice predstavila novi paket sankcija, koji uključuje i više zabrana za uvoz i izvoz, proširenje popisa sankcioniranih fizičkih i pravnih osoba, zabranu građanima EU da sjede u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća.

„Rusija je pojačala eskalaciju rata u Ukrajini na novi nivo. Lažni referendumi organizovani na teritorijima koje su okupirali nezakoniti su pokušaj otimanja zemlje i nasilnog mijenjanja međunarodnih granica i mi ne prihvatamo te lažne referendume“, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Lajen.

Kako je dodala, „odlučni smo natjerati Kremlj da plati za ovu dalu eskalaciju“.

Novi paket sankcija uključuje dodavanje još 1300 fizičkih i pravnih osoba na popis sankcioniranih, opsežnu zabranu uvoza, čime će Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi eura, zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju, ograničenje cijena nafte za treće zemlje.

Predlaže se da državljani EU više ne mogu biti u upravnim odborima ruskih državnih preduzeća, što, između ostalog,znači da bivši njemački kancelar Gerhard Šreder neće više moći biti u upravnom odboru ruskog naftnog koncerna Rosneft i u nadzornom odboru Gazproma. Šreder je od odlaska s dužnosti njemačkog kancelara bio na nekoliko visokih pozicija u ruskim preduzećima.

Čeka se konačna odluka

S obzirom na napetosti i poteškoće u prošlosti, neki diplomate su oprezni čak i nakon usmenog dogovora o sankcijama. Jedan je rekao da postoji „ograničena“ šansa da se dogovor raspadne, dok je drugi rekao da bi preliminarni dogovor „trebao biti finaliziran danas ujutro“.

Zvaničnici EU željeli su postići dogovor o paketu sankcija najkasnije do srijede. Nisu htjeli da interne rasprave zasjene sastanke evropskih čelnika koji se održavaju u Pragu u četvrtak i petak, piše Politico.

Putin prijetio Europi

Podsjetimo, Putin je ranije zbog najave EU da bi mogla ograničiti cijene ruskih energenata prijetio Evropi.

„Dalja primjena politike sankcija može, bez pretjerivanja, prouzrokovati još teže, pa i katastrofalne posljedice na svjetskom energetskom tržištu.

Sankcije protiv Rusije uzrokuju mnogo više štete upravo zemljama koje ih uvode“, rekao je, što je dosad puno puta ponovio, ističući da su cijene energenata u zapadnim zemljama eksplodirale.

Izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se ostale zemlje proizvođači nafte odupiru zapadnim zahtjevima za povećanje proizvodnje kako bi se nadoknadila bojkotovana ruska nafta i spriječio rast cijena.

Izvor: Pobjeda

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply