VB: Domaćinstva bi mogla ostati bez struje tri sata dnevno

Foto: Pixabay

Domaćinstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez struje na tri sata dnevno tokom zime, ako dođe do znatnog trošenja zaliha gasa, saopštilo je energetsko preduzeće Nacionalna mreža.

Kompanija je kazala da je to „malo vjerovatan scenario“ ali da postoji mogućnost od prekida snabdijevanja ako dođe do eskalacije krize.

Restrikcije bi se dešavale u vrijeme najveće potrošnje, ili ujutru ili između 16 i 21 čas.

Potrošači bi bili upozoreni dan unaprijed, a restrikcije bi bile organizovane tako da se ne dešavaju u svim djelovima zemlje u isto vrijeme.

Nacionalna mreža ipak ne očekuje da će biti problema za domaćinstva.

Upitana da li može da garantuje da neće biti isključenja, premijerka Liz Tras izjavila je u četvrtak da Ujedinjeno Kraljevstvo ima dobro snabdijevanje električnom energijom.

„U boljem smo položaju od mnogih država, ali naravno da možemo uraditi više, i ja radim sa našim partnerima kako bismo imali stabilno snabdijevanje u budućnosti“, rekla je Tras.

Velika Britanija u velikoj mjeri zavisi od gasa za proizvodnju struje – elektrane na gas proizvode više od 40 odsto električne energije u zemlji. Britanija takođe uvozi struju iz kontinentalne Evrope.

Izvor: Portal Analitika

Get it on Google Play
VB: Domaćinstva bi mogla ostati bez struje tri sata dnevno
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх