Minhen: Dizelašima će biti zabranjen ulazak u centar grada

Najveći grad Bavarske sprema ozbiljna ograničenja za dizelska vozila.

Gradonačelnica Minhena Katrin Habenschaden najavila je nove zabrane prilikom predstavljanja novog plana čistog vazduha.

Od 1. februara 2023. godine, dizelskim vozilima sa Euro 4 standardom neće više biti dozvoljen ulazak u sam centar grada, odnosno zonu niske emisije unutar Mittlerer Ringa.

Ako se situacija ubrzo ne popravi, zabrana će se od 1. oktobra sljedeće godine odnositi i na dizelaše sa Euro 5 standardom.

Srednji prsten Minhena bi trebalo da postane dio ekološke zone u budućnosti, što je ranije bilo isključeno, ali će postojati izuzeća za dostavna vozila i stanovnike tog područja. Što se tiče strožih zabrana, to bi značilo će od 1. oktobra 2023. godine 140.000 vozila emisionog standarda 5 i nižim više ne bi smjelo da vozi Ringom niti unutar njega. Oko 30.000 pogođenih stanovnika gradskog centra je pošteđeno ove mjere.

Kako prenosi Revija HAK, zabrana dizelaša će takođe uticati na brojne putnike i posjetioce iz prigradskih naselja, koji čine veliki dio gradskog saobraćaja, a govori se o gotovo pola miliona vozila. Očekuje se da će gradsko vijeće u kojem većinu imaju SPD i Zeleni odobriti ovu zabranu do kraja oktobra.

Izvor: Portal Analitika

Get it on Google Play
Minhen: Dizelašima će biti zabranjen ulazak u centar grada
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх