Svetosavska: Preimenovaćemo Bulevar Džordža Vašingtona u Bulevar Svetog Save

Foto: Svetosavska (na slici Radule Bojović)

Odbornički kandidat i potpredsjednik Gradskog orbora Svetosavske u Podgorici Radule Rade Bojović poručio je da Bulevar Džordža Vašingtona mora nositi naziv Bulevar Svetoga Save.

„Jedan od prvih simboličnih poteza nove gradske vlasti, na koju će presudno uticati Svetosavska srpska lista, biće preimenovanje Bulevara Džordža Vašingtona u Podgorici, koji će se od sada zvati imenom Svetoga Save, svetitelja koji je srpsku crkvenu autokefaliju utemeljio upravo na prostoru današnje Crne Gore“, naveo je Bojović u saopštenju, kojeg prenosi portal Pobjeda.

On kaže da Crna Gora nije duhom i društvenom logikom dio NATO pakta.

„Bez obzira na to što su je u takav status ugurali predstavnici bivšeg režima, a ni oni koji pripadaju novim strukturama vlasti nijesu povukli kvalitativno značajnije poteze. Iz tog razloga, bulevari u Podgorici koji pripadaju raznim Amerikancima više djeluju kao obilježavanje teritorije, nego kao realan odraz stanja duha i prijateljskog raspoloženja domaće populacije“, ocijenio je on.

Tvrdi da Svetosavska uvažava sve aspekte demokratskog društva koje su izgradile Sjedinjene Američke Države.

„Takođe, cijenimo i doprinos slobodi čovječanstva tokom Drugog svjetskog rata kada se civilizovani svijet izborio protiv fašizma koji je gutao narode i države. Ipak, valja vrednovati i činjenicu da je Sveti Sava oformio samostalnu Srpsku pravoslavnu crkvu u vremenu kada Amerika nije ni postojala. Raspon između doprinosa Svetoga Save za crkvu srpskog naroda i zasluga Džordža Vašingtona za hegemoniju Sjedinjenih Američkih Država, ne možemo mjeriti istom dioptrijom, niti nas Srbe rezultat tog parametra interesuje. Mi smo Srbi i nijesmo Amerikanci, a Crna Gora je drevna država, ali nije Amerika. I, svakako, nakon što vlast bude zavisila od Svetosavske, Crna Gora biće i van NATO pakta“, poručio je Bojović.

Izvor: Pobjeda

Get it on Google Play
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply