Putin najavio kraj mobilizacije

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će djelimična mobilizacija u zemlji biti gotova za dvije nedjelje.

Govoreći na pres konferenciji u glavnom gradu Kazahstana, Astani, takođe je rekao da nema planova za dodatnu vojnu mobilizaciju u Rusiji.

U septembru je ministar obrane Sergej Šojgu rekao da će Rusija regrutirati 300.000 rezervista za podršku svojoj vojnoj kampanji, nakon što je Putin naredio djelimičnu mobilizaciju.

Ruski predsjednik je na današnjoj pres konferenciji rekao da je naredio djelimičnu mobilizaciju jer je „nemoguće držati front koristeći samo vojnike po ugovoru“.

Putin je rekao da će biti pozvano 222.000 rezervista.

Takođe je rekao da „sada nema potrebe za masovnim udarima na Ukrajinu“, nakon što su ruske snage gađale gradove širom zemlje. Udari su bili odgovor na eksploziju koja je oštetila most koji povezuje aneksirani Krim i Rusiju. Moskva za eksploziju okrivljuje Ukrajinu.

Ruski predsjednik rekao je da je ono što se događa tokom rata „neugodno“, ali “da rade ono što je ispravno“. Dodao je da „zadatak nije uništavanje Ukrajine“.

Osim toga, Putin je u svom govoru spomenuo Džoa Bajdena. Kaže da nema potrebe da njih dvojica razgovaraju. Dodao je da nije još odlučio hoće li učestvovati na sajmu G20 na Baliju, koji se održava idući mjesec.

Nadalje, Putin je rekao da Njemačka pravi veliku grešku kad stavlja prioritete NATO-a ispred sopstvenih interesa. Dodao je da je moguće da Rusija pusti plin kroz neoštećenu cijev Sjevernog toka 2.

„No takva odluka nije ruski posao“, rekao je.

Upitan žali li zbog postupaka Rusije u Ukrajini, rekao je „ne“ te da Rusiji nije bio cilj uništiti Ukrajinu.

Putin je kazao da bi bilo kakav direktan sukob Rusije i NATO-a vodio do globalne katastrofe.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply