Rade novi zakon o legalizaciji

Nepostojanje planskih dokumenata je bio stimulans za divlju gradnju, koja će biti stopirana njihovom izradom, ocijenio je na jučerašnjoj sjednici Vlade odlazeći premijer Dritan Abazović.

Ministarka ekologije, urbanizma i prostornog planiranja u tehničkom mandatu Ana Novaković-Đurović najavila je izradu novog zakona o planiranju objekata koji bi trebao da ubrza legalizaciju, piše Pobjeda.

Vlada je juče usvojila nacrt lokalne studije lokacije Donji Štoj, te odluke o dopunama prostorno-urbanističkih planova za Pljevlja i Žabljak, kao i izmjene DUP-a Sutomore-centar.

„Radimo na novom zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata. Radna grupa je podijeljena na tri tima i posebno obrađujemo planiranje prostora, posebno izgradnju objekata, a posebno legalizaciju, što je preporuka struke. Tako da ćemo sve boljke legalizacije uočene prethodnih godina pokušati da riješimo novim propisom kako bi ubrzali procedure“, kazala je Novaković-Đurović.

On je navela da su opštine primile 40.000 zahtjeva za legalizaciju, a da je doneseno svega tri hiljade konačnih rješenja.

„To je zaista nezadovoljavajući procenat, a jedan od razloga je što opštine nemaju dovoljno kapaciteta da obrade zahtjeve i što nema planske dokumentacije“, rekla je Novaković-Đurović.

Abazović je ocijenio da je divlja gradnja cvjetala jer nije bilo planskih dokumenata, a posljedica je da su sada na isto došli i oni koji nijesu htjeli da krše zakon i oni koji su na divlje napravili 20 apartmana i prihodovali od njih 20 godina.

„To je velika nepravda, ali što da radimo. Bolje da u jednom trenutku ti objekti postanu legalni nego da trajno imamo ogromnu prisutnost nelegalnih objekata“, poručio je Abazović, koji od legalizacije očekuje značajne prihode.

Šef diplomatije Ranko Krivokapić smatra da prioritet treba da bude zaustavljanje divlje gradnje, a tek potom legalizacija.

„Ako je legalizacija prioritet, divlja gradnja će eksplodirati, jer podrazumijeva da ćete nešto što ozidate moći legalizovati“, kazao je Krivokapić.

On predlaže da na ostatak slobodnog prostora, posebno obalnog područja, treba tretirati kao zaštićena područja, iako nijesu formalno pod zaštitom Uneska.

„Dovoljno je pogledati Budvu i obezvređivanje i uništenje tog prostora. Ko god nešto zna o zapadnom shvatanju prostora znaće da će cijena svakog stana u Budvi samo padati bez obzira kako cijene na tržištu rasle“, rekao je Krivokapić.

Abazović je istakao da preduzeće Zaštita prostora konačno mora da upali mašine i ukloni nelegalne objekte sa mjesta od strateškog značaja za Crnu Goru.

Novaković-Đurović je kazala da su u vezi rušenja imali u petak sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova, jer imaju ozbiljne probleme sa institucijama koje su dužne da im pruže asistenciju, a radi se o policiji, centrima za socijalni rad, hitnoj pomoći…

„Imamo tri neuspjela pokušaja rušenja na Malom brdu, zato što se u trenutku rušenja pojave djeca i trudnice i tu treba da reaguju centri za socijalni rad i policija jer ne može građevinski inspektor, niti ima zakonske nadležnosti da pomjeri ljude koji dolaze da brane rušenje“, naglasila je Novaković-Đurović.

Izvor: Pobjeda

Get it on Google Play
Rade novi zakon o legalizaciji
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх