Čanak: Rusi su potpuno beskrupulozni, Vučić je ugrožen

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, kazao je za N1 da će se Milorad Dodik, ako izgubi trku za dužnost predsjednika Republike Srpske, naći pod brojnim istragama i tada će pobjeći u Beograd.

Dodaje da bi zbog narušenog odnosa sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Dodikova “izlazna strategija” mogla biti i zaobilaženje Beograda i direktni bijeg u Rusiju.

Čanak je upitan urušava li se Vučićeva politika.

“Nije tu stvar u tlu njegove politike, nego u odustajanju od sjedenja na dvije stolice. S jedne strane biti dobar s Moskvom od koje je Srbija energetski zavisna do mjere da je to kolonijalni položaj, a s druge strane biti dobar s Evropskom unijom nije samo pitanje političke odluke, nego velika većina spoljnotrgovinske razmjene je s Unijom. Treba vidjeti sada i koliko će boljeti. Rusi su tu beskrupulozni i posegnuće za brutalnim mjerama”, kaže Čanak.

Kaže da je Vučić u najtežoj situaciji u kojoj može biti

Upitan je koje su to mjere.

“Jeste li primijetili koliko je ruskih tajkuna i visokih zvaničnika pomrlo neprirodnom smrću posljednjih mjeseci? Vučić se nalazi u najkompliciranijoj situaciji u kojoj može biti”, odgovorio je.

Kaže da je Vučić ugrožen.

“On je trenutno najjači čovjek u Srbiji i o njemu zavisi šta se događa u ovoj zemlji. On na ‘vezi’ ima mnoge političare u regiji – Crnoj Gori i sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini (Republika Srpska). Rusima su Srbija i ova regija izuzetno važni, dok je ovdje nestabilno i nered, dotle Rusija ima mogućnosti kockati se s ovim prostorom”, kaže.

Mogu reći ‘nećemo praviti rat usred Evrope, pustićemo vam to, ali pod uslovom da vi nama pustite u Ukrajini’.

„Onog trenutka kad nemate u Srbiji nekog ko je spreman na te nestabilnosti, jer je Srbija na Balkanu u mogućnosti napraviti velike nevolje, i ako bi se Beograd okrenuo demokratiji i prestao biti Rusija u malom, da ne pretendira na BiH i Crnu Goru, odmah bi se normalizovali odnosi.

Time Rusija gubi svaki uticaj svjetske sile koja se mora pitati u nekim međunarodnim odnosima. To je suština priče. Ja kad kažem da će Rusi ubiti Vučića, ne pozivam na nasilje, ali kad kažem da treba ubiti Putina, onda kao ljekar govorim o uklanjanju bolesti.

Rusi su potpuno beskrupulozni, što sam svojim očima vidio u Ukrajini gdje su činili ratne zločine. Putinu je potpuno jasno da cijelo čovječanstvo vodi u opasnost, to su stvari o kojima nema razgovora. Planet, sloboda i demokratija se moraju braniti, a Putin je tu prepreka”, rekao je Čanak.

Izvor: N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply