Preminuo vajar Mijo Mijušković

Foto: UGC

Mijo Mijušković, jedan od najvećih umjetnika i vajara koje je Crna Gora imala u dugoj istoriji kulture i umjetničkog stvaralaštva preminuo je jutros u 92. godini, prenosi Portal Analitika.

Kako ističu njegove kolege i bliski prijatelji, živio je skromno u potpunosti predano i posvećeno svom radu i porodici.

Svojim djelom obilježio je prostor cijele stare Jugoslavije i ostao stvaralački neiscrpno povezan sa Crnom Gorom, njenim kamenom i drvetom koje je uspješno vraćao u život jedinstvenim odnosom prema prirodi. Na tom gotovo monaški čistom životnom putu u svom radu uvjek se iznova vraćao danas zaboravljenim ali suštinskim važnim vrijednostima svakog dobrog čovjeka.

Tako je posvećen suštini umjetnosti ostao trajno vezan za prirodu jedinstvenim dogovorom s njenim tajnama koju je posebno volio i osluškivao.

O njegovom djelu i radu nadahnuto su pisali mnogi domaći i strani likovni kritičari, kustosi, kolege, pjesnici i pisci posebno ističući njegovu nepresušnu inspiraciju crnogorskim kamenom i drvetom koje je na jedinstven način osvajao mukotrpnim vajarskim radom neponovljivo svjedočeći o njihovom viševjekovnom odnosu i trajanju. 

Ostvario je 41 samostalnu izložbu u zemlji i inostranstvu, i izlagao je na više od 150 grupnih. O njegovom djelu snimljeno je18 dokumentaraca i na desetine TV emisija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, kao i ostalih prestižnih strukovnih priznanja.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply