Putinova armija stigla u Bjelorusiju, dovezli i sistem za ispaljivanje nuklearnih raketa

Foto: Reuters

Prvi ruski vojnici nove zajedničke vojne grupacije Moskve i Minska stigli su u Bjelorusiju, nakon ovonedjeljne najave o utemeljenju tih snaga koje bi trebale da brane granice zemlje od ukrajinske prijetnje.

„Prvi vozovi s ruskim vojnicima koji čine regionalnu vojnu grupaciju stigli su u Bjelorusiju“, objavilo je bjelorusko ministarstvo odbrane u saopštenju, u kojem nije preciziran broj ruskih vojnika.

Ministarstvo je objavilo fotografije vojnih vozova i kamiona, kao i ruskih vojnika koje su dočekale žene u narodnim nošnjama nudeći im po tradiciji hljeb i so.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak je optužio Poljsku, Litvaniju i Ukrajinu da pripremaju „terorističke“ napade i „ustanak“ u Bjelorusiji, te objavio raspoređivanje regionalne vojne grupe.

Minsk tvrdi da se radi o isključivo odbrambenoj formaciji čiji je cilj osigurati granicu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Moskva želi Bjelorusiju uvući u rat, a pozvao je na međunarodnu posmatračku misiju na granicu Ukrajine i Bjelorusije.

Iz Bjelorusije stiže još zabrinjavajućih vijesti. Naime, tamošnja aktivistička organizacija Projekat Hajun izvjestila je kako su Rusi u Bjelorusiju dovukli sistem Iskander koji može ispaliti balistički projektil kraćeg i srednjeg dometa s nuklearnom glavom, kao i da su većim ranije osposobili Lukašenkove borbene avione da nose nuklearne oružje.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova ubrzo je potvrdilo je da u Bjelorusiju stižu Iskanderi, kao i da planiraju tehnički da osposobe bjeloruske ratne avione Su-25 da nose nuklearno oružje.

No, istovremeno Rusi tvrde i kako neće bjelorusku vojsku snabdjeti nuklearnim oružjem, niti će im ustupiti tehnologiju potrebnu za lansiranje napada.

Podsjetimo, Lukašenko je u junu od Putina zatražio da mu borbene avione osposobi da nose nuklerano oružje, a u avgustu je potvrdio kako je tako i učinjeno.

Izvor: Portal Analitika

Get it on Google Play
Putinova armija stigla u Bjelorusiju, dovezli i sistem za ispaljivanje nuklearnih raketa
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх