Turska: U eksploziji u rudniku poginula najmanje 41 osoba

Foto: CNN Türkiye

U eksploziji u rudniku uglja u sjevernoj turskoj pokrajini Bartinu u petak je poginulo 41 ljudi, a nastavljaju se napori da se pronađe jedan nestali rudar.

„Eksplozija, koja se dogodila u petak u rudniku u Amasri, obalnom gradu na Crnom moru, u 18:15 po lokalnom vremenu, ubila je najmanje 41 ljudi, a spašeno je njih 58 dok je još neizvjesna sudbina jednog rudara.

Još uvijek je tamo požar, rudari i spasioci napravili su velike žrtve da ne ostave svoju braću“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu koji je stigao na mjesto nesreće.

Dodao je da je jedan rudar otpušten iz bolnice dok ih 10 još uvijek prima pomoć u Bartinu i Istanbulu.

Vlasti su rekle da je tužiteljstvo pokrenulo istragu uzroka nesreće, a da prve naznake govore da je eksploziju uzrokovao gas koji se stvara u rudnicima uglja.

Agencije prenose da su spasilačke ekipe radile na spašavanju zarobljenih u galerijama 300 i 350 metara ispod nivoa mora, a Sojlu je kazao da je u vrijeme eksplozije u rudniku bilo 110 radnika.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da otkazuje svoj raspored kako bi u subotu otputovao na mjesto nesreće.

Na slikama koje su objavili turski mediji s ulaza u rudnik vidljive su spasilačke i medicinske ekipe, kao i članovi porodica zaglavljenih rudara.

Afad, tursko javno tijelo za upravljanje katastrofama, isprva je na Twitteru objavilo, a zatim i povuklo objavu da je neispravan transformator uzrok eksplozije.

U najgoroj rudarskoj katastrofi u Turskoj u zapadnom gradu Somi, 350 kilometara južno od Istanbula 2014. godine poginuo je 301 radnik.

Izvor: Pobjeda

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply