Gradonačelnik Vukovara o posjeti Porfirija: Korak u krivom smjeru, te duge brade trebale bi značiti mudrost

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava komentarisao je dolazak poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija u Vukovar na godišnjicu pogibije generala Blaga Zadre.

„Korak je to u krivom smjeru. Dolazak bilo koga ispred SPC nakon što je ta crkva dozvolila sebi da proklamuje jednog radikalnog četnika u liku i djelu Vojislava Šešelja, osuđenog haškog zločinca govori dovoljno samo za sebe. Dakle, s tim činom je, barem što se mene lično tiče, napravila jedan korak u krivom smjeru. Napravljen korak u krivom smjeru je definitivno crta koju ja, i vjerujem velik broj Hrvata ne možemo prići, niti ćemo preći“, kazao je Penava.

Penava kaže kako je više očekivao od crkve i njenih poglavara koji bi trebalo da se zalažu za zajedništvo i mir.

„Trebali su biti produhovljeniji i puno mudriji. Te brade duge su trebale ipak značiti i simbolizovati nekakvu mudrost, prosvijetljenost. Nažalost, doživjeli smo ponovno u realizaciji SPC umjesto vjere i ljubavi i ekumenizma isključivo i onu istinsku nepatvorenu refleksiju srpske hegemonije“, kazao je.

Porfirije je, s druge strane, na navode da je posjeta čista provokacija, istakao da je on tu „samo zbog hrama i molitve“.

„Mi smo ovde došli ne zbog bilo čega drugog, nego zbog hrama, zbog molitve, zbog toga što imamo potrebu da došavši u hram uputimo najdublje svoje želje i istinske molitve Bogu za sebe, za svoje bližnje, ali i za čitav svijet, za sve ljude“, rekao je Porfirije

Porfirije je ocijenio da je prostor Vukovara, ali i šire, mjesto gde su se „vjekovima ukrštale i živjele mnoge različitosti“, navodeći da tu žive ljudi koji imaju neuporedivo više zajedničkog i sličnog, nego što imaju razlike, a da je hrišćanska vera najsličnije što ih približava.

Izvor: Antena M

Get it on Google Play
Gradonačelnik Vukovara o posjeti Porfirija: Korak u krivom smjeru, te duge brade trebale bi značiti mudrost
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх