Penzionerima jednokratna pomoć od 100 do 200 eura u novembru ili decembru

Penzioneri mogu da očekuju jednokratnu pomoć tokom novembra ili decembra, kazao je za Portal Dan Ranko Aligrudić, direktor Fonda PIO.

Naime, radi se o pomoći od 100 do 200 eura, a novac je obezbijeđen rebalansom budžeta, odnosno već je obezbijeđeno 15 miliona eura.

„Razmatra se da ovu pomoć dobiju svi penzioneri čija su penzije do visine minimalne potrošačke korpe od 750 eura. S obzirom na broj korisnika najniže penzije, mislim da će taj iznos neće ići preko 200 eura, za najniže kategorije, a da će se vidjeti za ovaj drugi dio kategorije kako će se rasporediti ta sredstva“, kazao je Aligrudić za Portal Dan.

Kako ističe prvi čovjek Fonda PIO, penzionere novo redovno usklađivanje penzija očekuje u januaru, kada da bi se u moglo očekivati i novo vanredno povećanje, koje bi opet obuhvatilo najniže penzije – od sada u iznosu od 253 eura.

Podsjetimo, penzioneri treba da prime septembarsko usklađivanje penzija od 4,35 odsto. Od oktobra najniža penzija će iznositi 253,61 eura.

„Na ime vanrednog usklađivanja od 36 odsto penzioneri će primiti iznos razlike za period od 1. januara do 1. septembra“, naveli su iz Vlade.

Dodatno, 16,34 hiljade korisnika najnižeg iznosa penzije primiće razliku u iznosu od oko 450 eura.

Takođe, 27,83 hiljade penzionera čija je penzija veća/manja za jedan cent od najnižeg iznosa od 253,61 eura na 1. januar ove godine, takođe će primiti razliku.

Izvor: Dan

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply