Bošnjak: Izmjene zakona o predsjedniku 1. novembra, a onda Lekiću rok od 90 dana da sastavi Vladu

Foto: screenshot

Inicijativa Demokratskog fronta za Izmjene i dopune zakona o predsjedniku, po mišljenju Branke Bošnjak, potpredsjednice Skupštine Crne Gore, mogla bi biti razmatrana na sjednici parlamenta 1. novembra.

“Ovo je Zakon za koji tražimo da se po hitnom postupku usvoji. Stoga ćemo tražiti i proširenje dnevnog reda na sjednici koja je zakazana za 1.novembar.

Očekujem da ćemo dobiti podršku za to i da će jedna od tačaka biti usvajanje ovog Zakona. Nakon usvajanja i objavljivanja u Službenom listu, kolega Lekić imaće 90 dana za sastavljanje Vlade. Mislimo da je to odblokirajući mehanizam. Nadam se da ćemo ovaj Zakon usvojiti, a Miodrag Lekić uspjeti da sastavi Vladu”, istakla je Bošnjak.

Bošnjak ističe da je više nego očigledno da je presjednik države Milo Đukanović prekršio Ustav.

“Na žalost, mi nemamo funkcionalan Ustavni sud koji bi ukazao na to. Predsjednik je dao sebi za pravo da ne pozove sve, iako mu to Ustav nalaže, predstvnike političkih partija u parlamentu i obavi konsultacije,već je to uradio selektivno. Nije pozvao čak ni lidera DEMOSa Miodraga Lekića koji je predstvljen kao neko ko ima podršku većine u parlamentu. Očigledno da želi on sam da kreira u kom pravcu i kako da teku stvari, a to ne smije da radi jer to zloupotreba pozicije koju ima. Sve to je uslovilo da se krene ka izmjenama Zakona o predsjedniku,da se znaju dužnosti predsjednika,procedure za formiranje nove Vlade”, zaključila je Bošnjak.

Izvor: Portal CdM

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply