Hrvatska: U paketima banana pronađeno 30 kilograma kokaina

Na području Vinkovaca prije nešto manje od nedjelju dana pronađeno je oko 30 kilograma kokaina.

Kako saznaje Index, kokain je pronađen u kutijama s bananama u skladištu trgovačkog lanca Boso.

Riječ je o skladištu voća i povrća, a kokain su u paketima pronašli radnici i pretpostavlja se da je tamo završio slučajno. Zapljeni su prisustvovali i policajci s dugim cijevima.

Izgledno je da je pronalazak kokaina u paketima s bananama u skladištu Bose dio velike policijske akcije, koja se sprovodi u Slavoniji i u kojoj je uhapšeno najmanje tridesetak osumnjičenih iz tri organizovane kriminalne grupe koje su se bavile preprodajom droge i duvana.

Kako nezvanično saznaje Index, današnja brojna hapšenja su uslijedila nakon što je juče uhapšen jedan od članova kriminalne grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović danas nije želio potvrditi da je zaplijenjen kokain skriven u bananama, barem ne direktno.

“Kada govorimo o zločinačkim udruženjima, policijskim akcijama i pretragama i hapšenjima, uz ono što je temeljni cilj, uvjek se pronađe još nešto. Kada je u pitanju droga, nađe se oružja i novca“, rekao je.

Božinović je dodao da Hrvatska ima takav položaj da ju je teško zaobići, kako turistima, tako i krijumčarima.

“Ako imate balkanski kartel koji drži više od 50 odsto tržišta kokaina u Evropi, teško da nešto s Balkana može doći na Zapad a da ne pređe preko teritorije Republike Hrvatke. No, činjenica je da je Hrvatska prepoznata na međunarodnom nivou s međunarodnim partnerima, prije svega s EUROPOLOM, i osim što je zadužena za Balkanski kartel, dobija i neke nove ponude da vodi akcije u ime EU kada je pitanje ove vrste kriminaliteta“, zaključio je Božinović.

Prije dva dana u Našicama 18. put spaljena je droga zaplijenjena u nizu ranije sprovedenih kriminalističkih istraživanja u Hrvatskoj.

Spaljeno je oko 2060 kilograma droge i više od 150 hiljada komada različitih tableta, a spaljivanju je prisustvovao i Božinović.

Izvor: Index HR / Portal CdM

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply