Eskobar: Konačni sporazum Srbije i Kosova pitanje nedjelja

Foto: N1

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je večeras u Prištini da SAD podržavaju francusko-njemački prijedlog za sporazum Kosova i Srbije i da je konačni sporazum pitanje nedjelja.

Eskobar je u ekskluzivnom intervjuu za TV Kanal 10 rekao da je na obje strane i na posrednicima da odrede rokove.

„Čuo sam svoje evropske kolege kako govore da je to pitanje nedjelja, a ne godina za dogovor, za put naprijed. Dakle, pored toga, na obje strane i na posredniku je da odrede rokove, ali to treba da bude brzo. Uzimajući u obzir kontekst onoga što se dešava, svako mora da preuzme odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u regionu“, rekao je Eskobar, prenosi Portal Analitika.

Rekao je da je sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani danas razgovarao o modelima Asocijacije – Zajednice opština sa srpskom većinom, koje, kako je rekao, Kosovo to mora da primijeni.

Prema njemu, za Asocijaciju je najvažnije da se prilagođava zakonima Kosova.

„Ujutro sam razgovarao sa predsjednicom o različitim načinima na koje Kosovo može da stvori Asocijaciju kako bi bila ‘vin-vin’ situacija, kako za zajednice na sjeveru tako i za samo Kosovo. Ali najvažnije je da to mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, mora da se pridržava zakona Kosova i ne smije da utiče na funkcionalnost Kosova“, rekao je on.

Dodao je da postoji mnogo, mnogo evropskih opcija i modela koje mogu zajedno da razmotre i koji bi ovo učinili realnom mogućnošću.

Rekao je da su SAD uvijek podržavali priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države i pozdravile bi je u UN i svim evropskim strukturama.

„Ono što je važno za Kosovo je da krene stabilnijim putem ka integraciji u evroatlanske strukture, uključujući i priznanje od strane pet država EU koje je ne priznaju. Ovo je najvažnija stvar koju možete izvući iz bilo čega drugog u tom procesu“, izjavio je Eskobar. 

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply