Poslanici DPS-a neće glasati o sudijama Ustavnog suda

Klub poslanika Demokratske partije socijalusta (DPS) saopštio je da sjutra na sjednici Skupštine neće glasati o kandidatima za sudije Ustavnog suda.

Taj proces, kako su rekli u toj partiji, predstavlja lažan pokušaj da se obezbijedi funkcionalnost Ustavnog suda, „a zapravo krije suštinsku namjeru da se i ta vitalna državna institucija drži u stanju blokade“.

Poslanici DPS-a ocijenili su da se iza pokušaja izbora sudija Ustavnog suda bez dijaloga krije namjera osporavanja izbora i strah od poraza.

U Klubu odbornika te partije istakli su da je na sjednici Ustavnog odbora, održanoj prije nekoliko dana, aktuelna parlamentarna većina nastavila sa realizacijom scenarija dalje paralize državnih institucija.

„Naime, uprkos tome što je Ustav jasan i što je jasno da je potrebna dvotrećinska većina, odlučili su se da predlože svoje kandidate, bez ikakvih prethodnih konsultacija i dijaloga sa ostalim poslaničkim klubovima, isključivši iz tog procesa polovinu poslanika iz Skupštine Crne Gore“, navedeno je u saopštenju, prenosi portal Antena M.

U klubu poslanika DPS-a istuču da primili k znanju takav odnos i da će, iz tog razloga i oni biti isključeni iz procesa glasanja na sjednici Skupštine Crne Gore, sjutra.

„Dakle, bićemo isključeni iz procesa koji predstavlja lažan pokušaj da se obezbijedi funkcionalnost Ustavnog suda, a zapravo krije suštinsku namjeru da se i ta vitalna državna institucija drži u stanju blokade. Ono što se ipak može jasno zaključiti jeste da se iza ove namjere krije strah od sigurnog poraza, te se ovim manevrom želi osporiti legitimnost izbora“, naglašeno je u saopštenju Kluba poslanika DPS-a.

Pozvali su sve da se odustane od, kako su rekli, ove farse i da se stvari vrate ponovo na Ustavni odbor, te da se kroz politički dijalog pokuša doći do konsenzusa kojim će se obezbijediti dvotrećinska većina.

Izvor: Antena M

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply