Đorđa Meloni i zvanično mandatarka

Predsjednica partije Braća Italije Đorđa Meloni danas je naimenovana za prvu premijerku Italije poslije razgovora sa predsjednikom države Serđom Matarelom.

Kabinet predsjednika Italije Serđa Matarele saopštio je večeras da je on povjerio mandat za formiranje vlade Đorđi Meloni (45).

Meloni je večeras predstavila članove svog desničarskog kabineta, a vlada će sjutra ujutru položiti zakletvu u predsjedničkoj palati Kvirinal, navode vodeće svjetske novinske agencije.

Oba doma parlamenta Italije izjašnjavaće se o povjerenju novoj desničarskoj vladi sljedeće nedjelje.

Meloni je jutros sa desničarskim saveznicima, liderom Lige Mateom Salvinijem i predsjednikom stranke Naprijed Italija Silviom Berluskonijem, bivšim premijerom, oko 10 minuta bila na sastanku sa Matarelom u palati Kvirinal.

Poslije sastanka Meloni je rekla novinarima da je desna koalicija jednoglasno ukazala Matareli da ona zaslužuje mandat za sastav nove vlade.

Meloni je ukazala na „hitne probleme“ i u zemlji i na međunarodnom nivou, što se očigledno odnosilo na rastuće cijene energije koje pogađaju domaćinstva i kompanije i na ruski rat u Ukrajini, zbog kojeg su članice Evropske unije podijeljene oko strategije za snabdijevanje gasom.

Berluskoni i Salvini, koji su ćutali tokom kratkog obraćanja Đorđe Meloni novinarima, dugogodišnji su poštovaoci ruskog lidera Vladimira Putina. Meloni, sa druge strane, snažno podržava Ukrajinu u njenom otporu ruskoj invaziji, što bi moglo da utiče na stabilnost vladajuće koalicije.

Na izborima održanim 25. septembra, na kojima je zabilježena rekordno niska izlaznost, stranka Braća Italije je osvojila 26 odsto glasova, Salvinijeva partija dobila je nešto manje od devet odsto, a Berluskonijeva nešto više od osam odsto.

Stranka Đorđe Meloni ostvarila je veliki rast, s obzirom da je na prethodnim izborima, 2018. godine, osvojila oko četiri odsto glasova.

Izvor: Antena M

Get it on Google Play
Đorđa Meloni i zvanično mandatarka
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх