Plaćena praksa u Njemačkoj za studente i mlade profesionalce iz Crne Gore

Foto: EU Info centar

U toku je konkurs za Program stipendija njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana, koji svake godine raspisuje Odbor njemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa njemačkim Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom dr Zoran Đinđić. 

Riječ je o programu koji mladim ljudima iz Zapadnog Balkana nudi plaćeno stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama, u trajanju od tri do šest mjeseci, u oblastima ekonomije, menadžmenta, inženjerstva, računarstva, privrednog prava, novinarstva, poljoprivrede, biologije i hemije. 

„Naš program nudi do 75 praksi godišnje za studente i mlade diplomce iz Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Ovo je prilika koja se pruža jednom u životu, da steknete prva radna iskustva u inostranstvu i povećate zapošljivost u svojim zemljama“, poručuje Angela Nerenz, regionalna koordinatorka programa, prenosi Portal Analitika.

Na konkurs, koji traje do 16. novembra, mogu se prijaviti studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi profesionalci do 28 godina, popunjavanjem aplikacije na sajtu. Neophodno je da kandidat dobro poznaje engleski jezik, dok je poznavanje njemačkog jezika prednost.

Prakse se nude studentima ekonomije, menadžmenta, prava, novinarstva i poljoprivrede, kao i kandidatima različitih tehničkih i tehnoloških akademskih usmjerenja. Programska direktorica Antje Miler ističe da je ovo prilika koja mijenja život na poslovnom i privatnom planu.

„Dobićete priliku da primjenite stečena znanja, radite u kvalitetnom timu, dobijete mentorstvo i zanimljive poslovne zadatke. Pored toga, poboljšaćete svoje znanje engleskog (ili čak njemačkog) jezika tokom 3-6 mjeseci boravka u Nemačkoj, upoznaćete mnoge ljude iz drugih kultura i steći prijatelje za cijeli život. Imaćete priliku da živite sami i razvijate se u svakom smisli, profesionalno i na ličnom nivou“, poručuje Miler svim zainteresovanim mladim ljudima koji žele da se profesionalno usavršavaju u Njemačkoj.

Praksa počinje u julu naredne godine. Pored mjesečne stipendije, stipendistima Programa je pokriven i smeštaj u Njemačkoj, put i kurs njemačkog jezika. Važno je naglasiti da svi stipendisti dobijaju i zdravstveno osiguranje. Pored finansijske podrške, izabrani kandidati imaće podršku Programa u svim administrativnim i organizacionim koracima, prije i tokom boravka u Njemačkoj. Više o konkursu možete da saznate na prezentacijama koje se održavaju u ponedjeljak 24. oktobra na Ekonomskom fakultetu u 10:30 i na Univerzitetu Donja Gorica, zgrada rektorata u podne. 

Profesionalno iskustvo koje mijenja život 

Program stipendija njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana postoji već 19 godina. Do sada je omogućio da blizu 1.000 mladih ljudi iz regiona odradi praksu u Njemačkoj, stekne nova znanja i primjeni ih u svojim zemljama po povratku. Tu priliku dobilo je i preko 50 mladih iz Crne Gore, među kojima je i Maja Rolevski. Ona je šestomjesečnu praksu obavljala u kompaniji Robert Bosch GmbH u Reningenu, Štutgart, 2019. godine.

„Cjelokupno iskustvo obavljanja stručne prakse u prestižnoj njemačkoj kompaniji, susret sa drugačijim radnim okruženjem i mogućnost saradnje sa ekspertima u svojoj oblasti opisala bih kao neprocjenjivo. S druge strane, život u stranoj zemlji, putovanja i iskrena prijateljstva, kao i lični napredak na tom putu, učinili su ovih šest mjeseci posebnim periodom u mom životu. Iz tog razloga, smatram da svi mladi koji žele nešto više, novo i drugačije, treba da pruže sebi priliku i prihvate izazov. Poručujem svim studentima da vjeruju u sebe i da prijave se za Zoran Đinđić Internship Programme of German Business“, kaže Maja.

Maja je sada dio široke alumni mreže Programa, koja okuplja bivše stipendiste iz svih zemalja regiona. Pored druženja i putovanja, Alumni klub organizuje različite konferencije i seminarima širom regiona i pruža mogućnosti za profesionalno usavršavanje i umrežavanje. 

Izvor: Portal Analitika

Get it on Google Play
Plaćena praksa u Njemačkoj za studente i mlade profesionalce iz Crne Gore
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх