Ukrajina traži izručenje bivšeg obavještajca uhapšenog u Srbiji

Ukrajina je od Beograda tražila izručenje Andreja Naumova, bivšeg generala i visokog funkcionera Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU), koji je uhapšen u Srbiji zbog sumnje za pranje novca.

„Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu postupa u predmetu ukrajinskog državljanina Andreja Naumova po molbi za izručenje Ukrajini“, rekao je sudija Miško Radivojević, portparol Višeg suda u Nišu.

Naumova je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski proglasio za izdajnika i oduzeo mu čin. On je Ukrajinu napustio samo nekoliko sati prije napada Rusije 24. februara.

Iz Mađarske je u Srbiju ušao regularno, a zaputio se u Tursku. Kada je 7. juna pokušao da iz Srbije pređe u Sjevernu Makedoniju, kod sebe je imao više od 600.000 eura i 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje vredno 6.500 eura. Osim Naumova policija je privela i njemačkog državljanina Aleksandera Aksta.

Ukrajinski Državni istražni biro je saopštio da je Naumov počinio djelo veleizdaje, a ubrzo su iz njegove bivše službe SBU saopštili da je Naumov mogao Rusima da šalje podatke o bezbjednosnim sistemima u zoni isključenja u Černobilju, gdje je jedno vrijeme bio rukovodilac.

Pojedini mediji prenijeli su da se za Naumova interesuje i Rusija, te da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prilikom zvanične posjete Moskvi razgovarao o njegovom izručenju sa sektretarom za nacionalnu bezbjednost Nikolajem Patruševim.

Izvor: N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply