Velika Britanija uvela sankcije Irancima

Foto: EPA

Velika Britanija i Evropska unija su 20. oktobra uvele sankcije pojedincima iz Irana i kompaniji za proizvodnju oružja za koju kažu da je isporučila iranske bespilotne letilice kamikaze Rusiji.

Ti dronovi su korišteni u vazdušnim napadima na civilne i infrastrukturne ciljeve u Ukrajini u prethodnih nekoliko dana.

I EU i Velika Britanija su ciljale tri iranska vojna zvaničnika i proizvođača dronova „Shahed Aviation Industries“. Imena trojice iranskih generala i „Shahed Aviation Industries“ objavljena su u službenom glasniku EU, čime su dodani na crnu listu sankcija.

Sankcionisani su general Mohammed Hosein Bageri, trenutni načelnik štaba iranskih oružanih snaga, oficir za logistiku general Sajed Hojatolah Qureishi i brigadni general Saed Agajani, zapovjednik programa bespilotnih letilica Revolucionarne garde.

Češko predsjedništvo EU objavilo je na Tviteru da su se ambasadori EU dogovorili o mjerama nakon trodnevnih razgovora i da je spremno proširiti sankcije na još četiri iranske kompanije i individue koje su već odredili za sankcije.

Britanski ministar vanjskih poslova Džejms Kleverli rekao je da je podrška Irana ruskom ratu u Ukrajini „žalosna“.

Ruske snage pokrenule su uzastopne napade od 10. oktobra na ukrajinske civilne i infrastrukturne mete koristeći bespilotne letilice iranske proizvodnje „Shahed-136“.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je 20. oktobra da je Rusija izvela oko 300 udara na energetski sistem Ukrajine u proteklih 10 dana.

Dron je sposoban preletjeti stotine kilometara, na pogon bučnog motora poput onog koji ima moped, prije nego što relativno precizno detonira na metu.

Video snimci koje je nedavno objavilo iransko Ministarstvo odbrane pokazuju kako se bespilotne letilice „shahed-136“ lansiraju iz laganog okvira montiranog na kamion. Svaki dron se diže u vazduh mlaznim motorom koji se izbacuje iz drona nekoliko sekundi nakon lansiranja dok propeler „potiskivač“ preuzima.

Dronovi imaju raspon krila od 2,5 metra i nose eksplozivnu bojevu glavu tešku oko 40 kilograma.

Mogu se ispaljivati u grupama od pet u brzom nizu. Takva vrsta napada „u rojevima“ dronova mogla bi prevladati moguće probleme s njihovom pouzdanošću – čak i ako su stope kvarova pojedinačnih bespilotnih letilica visoke, barem će neke vjerovatno postići cilj. Rojevi dronova služe i za izbjegavanje protivvazdušne odbrane.

Vjeruje se da „shahedi“ koštaju nekoliko desetina hiljada dolara po jedinici, što je djelić procijenjene cijene od milion dolara za ruske mnogo brže i razornije krstareće rakete „kalibr“.

Izvor: Pobjeda

Get it on Google Play
Velika Britanija uvela sankcije Irancima
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх