Zaposlenima u prosvjeti zarade veće 15 odsto

Foto: Ministarstvo finansija

Zaposlenima u prosvjeti slijedi uvećanje koeficijenta za zarade od 15 odsto, počevši od 1. janura 2023. godine, uz nastojanje da se povećanje, istom ili sličnom dinamikom, nastavi i tokom 2024, odnosno 2025. godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija. 

„Uzimajući u obzir odredbe granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, odnosno makroekonomske parametre, inflaciju i limite potrošnje koje donosi Vlada, ovim bi se, u naredne tri godine ispunili zahtjevi prosvjetara o kumulativnom povećanju od 45 odsto“, navode u saopštenju, prenosi Analitika.

Dogovor o povećanju zarada koje će biti predviđeno Zakonom o budžetu za 2023. godinu rezultat je zajedničkog sastanka ministra finansija, Aleksandra Damjanovića, ministra prosvjete, Miomira Vojinovića i predsjednika Sindikata prosvjete, Radomira Božovića, potpredsjednika, Jovana Draškovića i predsjednika glavnog odbora tog Sindikata Olivera Jakovljevića.

„Na sastanku je dogovoreno i da će do kraja tekuće godine biti izmirene konstituisane obaveze koje se tiču jubilarnih nagrada za prosvjetne radnike, a odnose se na 2021. godinu. Podsjetimo aktuelna Vlada je već isplatila obaveze koje su po istom osnovu ostale neizmirene, a tiču se 2020. godine“, ističe se u saopštenju. 

Kada je riječ o ostalim zahtjevima koji se odnose na unaprjeđenja materijalnog statusa prosvetnih radnika, a koje je Sindikat prethodno iznio, o njima će se naknadno razgovarati vodeći se računa o zakonskim mogućnostima za izmirenje istih. 

„Današnji dogovor nastavak je inicijalnog sastanka održanog 7. oktobra u Ministarstvu finansija, na kojem je obećano da će se standard prosvjetara poboljšati u najkraće roku, u granicama realnih finansijskih mogućnosti i budžetskih kapaciteta“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply