Komisija UN utvrdila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini

Foto: Reuters

Nezavisna međunarodna istražna komisija Ujedinjenih naroda (UN) pronašla je “razumne osnove“ da zaključi da su ratni zločini i kršenja ljudskih prava počinjeni u Ukrajini od početka rata 24. februara.

Podsekretarka za politička pitanja Ujedinjenjih nacija Rozmari Di Karlo rekla je Savjetu bezbjednosti da je ove nedjelje Generalnoj skupštini podnijet izvještaj Nezavisne međunarodne istražne komisije i da su ruske trupe odgovorne za veliku većinu utvrđenih prekršaja.

U izvještaju je utvrđeno da su i ukrajinske snage u nekim slučajevima prekršile međunarodno humanitarno pravo.

Komisija je dokumentovala slučajeve vansudskih ubistava, nezakonitog pritvora, mučenja, maltretiranja, silovanja i drugog nasilja počinjenog na područjima Ukrajine koja su okupirale ruske snage.

Napominjući da je više od 6.000 civila, uključujući 397 djece, ubijeno, a ukupno 9.634 ranjeno, Di Karlo je rekla da su stvarne brojke bilansa stradanja u ratu u Ukrajini vjerovatno mnogo veće od potvrđenih.

Ona je izrazila posebnu zabrinutost zbog uništavanja ključnih energetskih postrojenja u posljednjim ruskim napadima u Ukrajini i dodala da to izlaže ekstremnim poteškoćama milione ljudi koji su pred dolazak zime suočeni s rastućim cijenama energenata.

Prema podacima Vlade Ukrajine, od 10. oktobra u napadima je pogođeno oko 30 odsto energetskih objekata u regionima Kijev, Dnjepar, Lavov, Harkov i Sumi.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply