Njemačka: Masovni protesti u više gradova zbog rasta cijena i inflacije

Foto: AFP

Desetine hiljada demonstranata pozvali su u subotu u šest njemačkih gradova na pravedniju raspodjelu vladinih sredstava za suočavanje sa sve većim cijenama energenata i životnih troškova, kao i na brže ukidanje fosilnih goriva.

Demonstranti su marširali u Berlinu, Duesseldorfu, Hannoveru, Stuttgartu, Dresdenu i Frankfurtu i nosili transparente o smanjenju inflacije, većim subvencijama siromašnima zbog rastućih cijena energenata.

Učestvovalo je oko 24.000 ljudi, naveo je Greenpeace.

Policija je rekla da se u Berlinu okupilo oko 1800 demonstranata.

„Želimo pokazati da nam je hitno potrebna socijalno uravnotežena finansijska olakšica za građane. Vlada puno čini, ali sredstva dijeli na kapaljku. Ljudima s nižim primanjima treba više podrške nego imućnima“, rekla je Andrea Kocsis, zamjenica predsjednika sindikata ver. di.

Njemački parlament u petak je odobrio vladin paket pomoći vrijedan 200 milijardi eura čiji je cilj zaštititi kompanije i domaćinstva u energetskoj krizi.

U paket je uključena jednokratna naknada za jedan mjesečni račun za gas domaćinstvima, malim i srednjim preduzetnicima, kao i mehanizam za ograničenje cijena od marta.

Paketom će se finansirati gornje cijene električne energije za domaćinstva i industriju retroaktivno od marta za spot cijene, a od decembra za buduće cijene, uz dodatno finansiranje od dobiti elektroenergetskih kompanija.

Inflacija u Njemačkoj u septembru je dosegla najviši nivo u više od četvrt stoljeća – 10,9 posto.

„Bilo bi mi bolje da smo raspodijelili na pravedniji način. Ima milionera koji govore da žele plaćati veći porez. Ne vidim da se nešto događa na tom planu“, rekao je Ulrich Franz, demonstrant u Berlinu.

Izvor: Pobjeda

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply