Cetinjani sjutra šetaju za Ukrajinu

Foto: Cetinjski list/arhiva

Grupa građana Cetinja pozvala je na još jednu protestnu šetnju u ponedjeljak u Prijestonici, kako bi još jednom poslali poruke podrške ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu.

„Osmi je mjesec ruske agresije na Ukrajinu. Zločinački režim u Kremlju pozivajući se na nedemokratski i lažno sprovedeni referendum u okupiranim južnim i istočnim ukrajinskim teritorijama anektirao je navedene teritorije i navodno ih uključio u sastav Ruske Federacije.

Navedeni čin i priključenje ukrajinskih teritorija Ruskoj Federaciji priznale su Śeverna Koreja, Sirija, Bjelorusija i Nikaragva, što dovoljno govori o karakteru aneksije, dok su sve demokratske zemlje svijeta osudile taj varvarski čin proglasivši ga nelegalnim i nelegitimnim.

Navedena aneksija izražava strah Rusije od ukrajinske kontraofanzive i neminovno oslobađanje okupiranih teritorija djelovanjem herojskih oružanih snaga Ukrajine. Kako bi opravdao svoje luzerske poteze, anektiranjem ukrajinskih teritorija i proglašenjem za dio Rusije, Vladimir Vladimirovič Putin pokušava svoju agresiju, domaćoj i inostranoj javnosti predstaviti kao odbrambeni rat Rusije, koja je napadnuta od strane Zapada i Ukrajine.

Navedena zamjena teza nama u Crnoj Gori je više nego poznata kroz agresorske i okupatorske namjere i djelovanje velikosrpske politike u Crnoj Gori koja svoje djelovanje želi predstaviti kao odbranu navodno ugroženih prava dijela građana Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi. Metode su nam poznate, ali se nažalost one u Ukrajini sprovode oružanim putem dok se u Crnoj Gori za sada vodi hibridni rat svim sredstvima osim vojnim.

Dužnost nam je stati uz herojski ukrajinski narod, pružiti im moralnu i svaku drugu podršku u njihovoj borbi za slobodu. Dužnost nam je, dok velikosrpski mitropolit Joanikije II u Moskvi, zloupotrebljavajući ime mitropolita crnogorsko-primorskog i ime Crne Gore, pruža podršku zločinačkom režimu u Kremlju, da jasno poručimo s Cetinja da on ne govori ni u ime svete mitropolije crnogorsko-primorske ni u ime Crne Gore.

Zato dođite u ponedjeljak, 24. oktobra, u 17.30h kod Dvora kralja Nikole na Cetinju da još jednom protestnom šetnjom pošaljemo poruke podrške Ukrajini i herojskom ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu.

Slava Ukrajini! Herojima slava!“, navodi se u saopštenju grupe građana Cetinja.

Izvor: Portal Antena M

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply