Njemačka ekonomija na rubu recesije

Njemačka ekonomija posrće pod teretom viših cijena energenata, stalne inflacije i opšte neizvjesnosti, saopštila je centralna banka te zemlje.

Ekonomija je na rubu recesije, prema oktobarskom izvještaju Bundesbanke objavljenom u petak.

Ipak, postoje neki ohrabrujući pokazatelji.

Privreda je mogla stagnirati u trećem tromjesečju ove godine, ali su izgledi uoči „upravo započetog zimskog semestra tmurni“.

„Negativni pritisci će dobiti zamah i bruto domaći proizvod (BDP) u naredna dva kvartala mogao bi značajno potonuti“, dodali su iz Bundesbanke.

Njemačka centralna banka i dalje očekuje rast domaće ekonomije u ovoj godini, ali samo zbog dva dobra kvartala iz prve polovine godine.

Prema opštem mišljenju ekonomista, nadolazeća recesija biće dublja u Njemačkoj nego u većini evropskih zemalja, ali ipak neće biti blizu pada od četiri odsto u prvoj godini pandemijske krize.

Istovremeno, potražnja za radnom snagom i dalje je snažna u cijeloj ekonomiji, a Bundesbanka za sada ne očekuje značajno pogoršanje na tržištu rada.

Najveći problem ekonomije i stanovništva i dalje je snabdijevanje energijom.

Osim toga, pad kupovne moći i ograničenje potrošnje domaćinstava mogu dodatno prigušiti ličnu potrošnju i uslužne aktivnosti povezane s potrošnjom.

U banci ne očekuju brzo popuštanje inflacije, koja bi u narednim mjesecima mogla ostati dvocifrena, čak i uz stupanje na snagu određenih olakšica, poput snižavanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na račune za grijanje i gas od oktobra.

Godišnja stopa inflacije u septembru je prvi put nakon sedam decenija dostigla deset odsto.

Izvor: Portal RTCG

Get it on Google Play
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply