U Sloveniji danas prvi krug predsjedničkih izbora

Građani Slovenije danas glasaju u prvom krugu predsjedničkih izbora, a ankete pokazuju da niko od kandidata neće osvojiti više od 50 odsto glasova, koliko je neophodno za pobjedu.

 Ako danas ne bude pobjednika, dva kandidata sa najviše glasova ući će u drugi krug 13. novembra.


Na izborima učestvuje sedam kandidata, od kojih se troje smatraju relevantnim. To su bivši šef diplomatije Anže Logar, advokatica i borac za ljudska prava Nataša Pirc Musar i kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez.

Prema najnovijim anketama, Logar može da računa na ulazak u drugi krug, dok se Pirc Musar i Brglez bore za drugo mjesto.

Izbori se smatraju testom za liberalnu vladu Roberta Goloba koja je smijenila kabinet desnog populiste Janeza Janše prije šest mjeseci, posle parlamentarnih izbora 24. aprila, u jeku krize podstaknute ruskim ratom protiv Ukrajine.

Logar, član Janšine Slovenačke demokratske stranke, ima podršku oko 30 odsto birača, prema najnovijim anketama. Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova, 46-godišnji Logar je u kampanji nastojao da prikaže sebe kao umjerenog kandidata, izbjegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.

Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar, 54-godišnja advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka i nekadašnja novinarka, prema anketama može da računa na oko 20 odsto glasova.

Prema anketama, iza Nataše Pirc Musar je član vladajućih Socijalnih demokrata, 55-godišnji Milan Brglez, poslanik Evropskog parlamenta i bivši predsjednik parlamenta Slovenije. Brglez, koga podržava i Pokret Sloboda premijera Goloba, prema anketama ima podršku oko 17 odsto birača.

Na izborima učestvuju i nezavisni kandidat Vladimir Prebilič, gradonačelnik Kočevja, zatim ginekološkinja Sabina Senčar, poslanik stranke Ljevica Miha Kordiš i član desne Nove Slovenije Janez Cigler Kralj, bivši ministar rada.

Pobjednik izbora će naslijediti centristu Boruta Pahora kome drugi petogodišnji predsjednički mandat ističe u decembru, a Ustav mu ne dozvoljava da se kandiduje za treći.

Funkcija predsjednika Slovenije je pretežno ceremonijalna, ali šef države, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, uživa autoritet jer ga građani neposredno biraju.

Pravo glasa na današnjim izborima ima 1.694.429 birača.

Izvor: Portal Antena M

Get it on Google Play
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply