Spajić za Antenu M: Treba promijeniti saziv Skupštine; Zalažemo se za suverenitet Crne Gore

Naš uspjeh iznenadio je analitičare i političare, ali ne i građane koji su znali zašto nam pružaju podršku’, kazao je u intervjuu za Antenu M lider pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

On je dodao da političari očigledno nijesu uočili potrebe i želje građana.

“Tako da se otvorio prostor za jednu partiju koja je prvo napravila rezultate, predstavila planove građanima, vrlo transpartnetno ušla u izborni proces i dala pravo građanima da kažu da li im se sviđa taj program. Na osnovu toga imamo ovaj izborni rezultat“, kazao je Spajić za taj portal.

On vjeruje da će se brzo postići dogovor o formiranju vlasti na lokalnom nivou, u Podgorici i opštinama u kojima to zavisi od Evrope sad, a o tome će na kraju odlučivati predjedništvo i GO pokreta.

Nosilac liste “Evrope sad“ u Podgorici Jakov Milatović već je ranije najavio razgovore o novoj lokalnoj vlasti sa DF-om, Demokratama i URA-om.

Govoreći o raspletu krize na političkoj sceni na državnom nivou u kontekstu ishoda lokalnih izbora, Spajić navodi da su vanredni parlamentarni izbori sada neophodni.

“Jer vidimo da je podrška partijama koje su trenutno na vlasti jako niska, a pokretu Evropa sad jako visoka, što znači da građani definitvno traže promjene. Pokazalo se da parlamentarna struktura od 30. avgusta više ne odgovara onome što građani žele, i definitvno treba ponovo promiješati karte. Imali smo dvije vlade koje nijesu dugo trajale, tako da mislimo da je struktura skupštinske većine problem i da treba promijeniti skupštinski saziv“, ocijenio je Spajić.

On očekuje relativno brzo, možda početkom naredne godine, vanredne parlamentarne izbore.

Smatra da je preuranjeno govoriti o tome kako će Evropa sad ići na predsjedničke izbore, koji se očekuju na proljeće. 

“Kao neko ko je dobio veliku podršku na nedjeljnim izborima, možemo da razgovaramo i o svom i o eventulano nekom zajedničkom kandidatu, ukoliko bude dogovora“, dodao je Spajić.

Za saradnju sa drugim partijama bitan je, kaže Spajić, njihov odnos prema programu “Evropa sad“.

“Oni bi jednostavno morali da prihvate realnost da je program “Evropa sad“ dobar za Crnu Goru i crnogorske građane, da bi imali dobru osnovu za dalje razgovore i da bi vidjeli da li pripadamo zajedničkom vrijednosnom sistemu. Znate du su prošle gopdine URA i Demokrate bili prvi koji su prihvatili i podržali program Evropa sad i mislim da je sa njima relativno lako razgovarati. Za nas je “lakmus papir“ program, a ne bilo kakva ideologija“, napominje Spajić i dodaje da svi oni koji podržavaju ekonomske reforme mogu biti partneri Evrope sad.   

Spajića su novinari Antene M pitali ima li prostora za neku saradnju i komunikaciju sa partijama koje nijesu dio većine od 30. avgusta, odnosno DPS-om, SDP-om, SD-om.

“Vidite, te partije moraju da se zapitaju zašto nemaju nikakav koalicioni kapacitet i da naparave velike promjene. To je nešto na što ja, naravno, ne mogu da utičem, ali bih definitvno pozdravio takve promjene“, navodi Spajić.

Glasači DPS-a da ne brinu za suverenitet, mi ne mijenjamo vrijednosti Crne Gore

Onima koji su, kako kaže, glasali za koalicije sa DPS-om zbog straha za suverenitet države, poručuje da ne treba da se brinu. 

“Evropa sad će se apsolutno zalagati za nezavisnu, suverenu, multietničku i multireligijsku zemlju i sve one vrijednosti koje su postojale. Mi ne želimo da mijenjamo vrijednosti Crne Gore, već da promijenimo jedan truli sistem koji nam je 30-godišnja vladavina ostavila u amanet.  Da se makne partitokratija korupcija i sve pošasti koje su nas dovele na rub siromaštva“, poručio je Spajić.  

Kaže da Evropa sad nije partija ideologija, već rezultata. 

“Mi smo vrlo pragmatični i želimo rezultate za građane. Rekao bih da smo klasična centristička partija, ako bismo gledali neki evropski kontekst. Po nekim socijalnim segmentima programa mogli bi biti svrstani čak i blago lijevo, ali ponavljam ipak smo, u evropskom kontekstu, centristička stranka“, kaže Spajić. 

Odbacuje optužbe za populizam, koje im upućuju oponenti na političkoj sceni i dio javnosti. 

“Gubitnici imaju pravo da se ljute. Naravno da su to potpune neistine i da smo mi sušta suprotnost od populizma. Jer ne samo da smo dokazali da smo sve ono što smo rekli 28. septembra prošle godine kada smo predstavili prvi dio našeg programa, ispunili već i mnogo više od toga. Vidimo sjajan rezultat i u zapošljavanju, i u prihodima i standardu građana, koji je očuvan uprkos globalnoj krizi i inflaciji“, kaže Spajić i najavljuje nastavak tog programa.

Uvjeren je u održivost programa, ali napominje da to zavisi od onoga ko sprovodi program.

“Nijedan sistem ne može da bude dobar ako se donose loše odluke, a prva loša odluka je rebalans budžeta, koji je bio apsolutno nepotreban i iskorišćen za finansiranje predizbornih kampanja raznih partija. Vidimo id a su optužbe da program “Evropa sad“ ugrozio zdravstveni sistem bile netačne, jer se, recimo, ispostavilo da je sve osim Evrope sad bio razlog nedostatka ljekova. Mislimo da su te prazne priče i optužbe sada dio prošlosti“, navodi Spajić.

Izvor: Antena M

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply