SZO: Tuberkuloza bi mogla naslijediti COVID-19

Foto: EPA

Procjenjuje se da se globalni broj preminulih od tuberkuloze povećao između 2019. i 2021. godine, poništavajući višegodišnji trend opadanja dok je pandemija COVID-19 ozbiljno ugrozila napore u suočavanju s tom bolešću, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Globalni napori na suočavanju sa smrtonosnim bolestima kao što su AIDS, tuberkuloza i malarija pretrpili su nazadak tokom pandemije COVID-19.

Zdravstvena kriza posebno je ugrozila odgovor na tuberkulozu i dovela je do toga da zemlje u svijetu nisu ispunile ciljeve u suzbijanju te zarazne bolesti. je zatražio od svijeta da primjeni lekcije naućene tokom pandemije na tuberkulozu, koja teško pogađa zemlje kao što su Indija, Indonezija, Fiipini i Pakistan.

SZO je zatražila od svijeta da primjeni lekcije naućene tokom pandemije na tuberkulozu, koja teško pogađa zemlje kao što su Indija, Indonezija, Fiipini i Pakistan.

Naučene lekcije

“Ako nas je pandemija naučila nečemu, to je da uz solidarnost, odlučnost, inovacije i ravnopravno korištenje sredstava, možemo prevazići ozbiljne zdravstvene prijetnje”, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Redovni godišnji izvještaj SZO o tuberkulozi procjenjuje da je od te bolesti preminulo 1,6 miliona ljudi u 2021, iznad procijenjenih 1,5 miliona smrti u 2020. i 1,4 miliona u 2019. Smrtni slučajevi povezani s tuberkulozom opali su između 2005 i 2019.

Izvještaj takođe upozorava da bi tuberkuloza u bliskoj budućnosti mogla naslijediti COVID-19 kao vodeći uzrok smrtnosti širom svijeta od jednog zaraznog agensa.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply