Banane u Francuskoj skuplje 20 odsto?

Cijena banana, jedne od najpopularnijnih voćki u Francuskoj, mogla bi da skoči oko 20 odsto naredne godine zbog rastućih troškova energije, javljaju francuski mediji.

Godišnje se u Francuskoj pojede oko 700 hljada tona banana.

Na putu od drveta do pijace, banane akumuliraju dodatne troškove za transport, pakovanje, đubrivo, kao i skladištenje u komorama za zrenje, za koje je potrebna velika količina električne energije.

Zbog naglog rasta cijena energenata, troškovi zrenja banana će tako značajno porasti.

Kao rezultat toga, cijena banana može porasti i do 20 odsto u narednoj godini.

„Ovaj sektor bori se sa povećanim troškovima đubriva, ambalaže i transporta više od godinu dana. Struja će postati dodatni faktor koji će stvoriti ozbiljne poteškoće“, kazao je šef organizacije koja predstavlja francusku industriju banana, Filip Pon.

Ranije u oktobru mediji su objavili da će čuveni specijalitet, guščija pašteta foa gra /foie gras/ u Francuskoj poskupiti 25 odsto do zimskih praznika. Predviđa se da će proizvodnja ovog delikatesa u Francuskoj biti umanjena ove godine oko 30 odsto zbog ptičijeg gripa.

Hrana i energenti širom EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su u porastu zbog poremećaja u lancima snabdjevanja nakon što je Zapad uveo nekoliko cijena paketa sankcija Rusiji zbog njene specijalne operacije u Ukrajini.

Izvor: RTCG

Get it on Google Play
Banane u Francuskoj skuplje 20 odsto?
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх