Jelušić: Nije dobro zakonom mijenjati Ustav, ali je bilo neophodno

Foto: Radio Titograd/arhiva

Nije dobro da se izmjenama zakona reaguje na svaku opstrukciju, ali funkcionalan Ustavni sud je prvi korak u rješavanju institucionalnog zastoja na svim nivoima u kojem se Crna Gora nalazi, kazala je poslanica GP URA Božena Jelušić za Gradsku RTV komentarišući izjavu potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović da je usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore sporno sa aspekta same procedure i činjenice da se Ustav mijenja zakonom.

“U cijelom proteklom periodu pokazalo se da crnogorske institucije i neka vodeća dokumenta koja uređuju njihov rad ne uspijevaju da riješe problem blokade i opstrukcije institucija i institucionalnog zastoja na svim nivoima. Rekla bih da je prvi korak koji je trebalo odavno da bude napravljen bilo formiranje i stavljanje u funkcionalni status Ustavnog suda. Da vam pravo kažem, nisam zadovoljna mnogim stvarima koje su se glasale i izglasavale u Skupštini u kojima sam, razumije se, i sama na svoj način učestvovala, ali mi je potpuno jasno da je čitav sistem napravljen tako da vrlo često sam sebe blokira”, kazaola je Jelušić.

Vrlo je važno, ističe, da dobijemo kredibilan Ustavni sud koji će se odrediti prema svemu što je urađeno, a na taj način i prema onome o čemu je sinoć glasano u Parlamentu Crne Gore, i da će to biti jedini pravi put da se daju odgovori na ova pitanja.

“Dakle, Ustavni sud je početak rješenja problema i za njim će neka vrsta lutanja i naravno Zakon o Skupštini ili popravljanje poslovnika ili Zakon o Vladi ili svi drugi zakoni pa ako hoćete i neke kasnije ustavne dorade biti nešto što Crnu Goru očekuje. Životna praksa je takva da se mnogo toga nije dalo ni predvidjeti, a kamoli institucionalno riješiti i okončati. Mislim da više manje niko od poslanika nije pretjerano zadovoljan onim što mu stoji na raspolaganju i da nije dobro da se promjenama zakona reaguje na svaku opstrukciju. Ali, moramo priznati odakle te opstrukcije dolaze i zašto je bilo potrebno da se one višedecenijski gomilaju i da u ovom trenutku ne možemo iz njih da izađemo”, rekla je Jelušić za Gradsku RTV.

Izvor: Gradski portal

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply