Kako razlikovati i liječiti glavobolje?

Dva pacijenta koja na isti način opisuju svoj bol prouzrokovan glavoboljom neće nužno pronaći olakšanje od istog tretmana.

Glavobolje se mogu značajno razlikovati i to u zavisnosti od jačine, bolnog mjesta, učestalosti i uzroka. Prava dijagnoza omogućava da se ovaj problem efikasnije i brže riješi.

Glavobolje koje nazivamo primarnim su stanja u kojima je sama glavobolja glavni problem i nije simptom neke bolesti.

Dok bol kod primarnih glavobolja zaista može da bude jak, ovaj tip glavobolja nije opasan. Bol povezan sa primarnom glavoboljom dolazi od upala osjetljivih dijelova tijela oko vrata i glave, uključujući krvne sudove i mišiće.

Postoji nekoliko kategorija primarnih glavobolja. Neki od najčešćih tipova primarnih glavobolja su migrena, tenziona glavobolja, klaster glavobolja – koja zahvata jedan dio glave i hipnička glavobolja.

Sekundarne glavobolje su prouzrokovane nekim drugim stanjem koje pokreće područja osetljiva na bol u vratu i glavi čovjeka. Sekundarne glavobolje su rijetke, ali mogu da budu i mnogo ozbiljnije od primarnih, i mogu da budu znak upozorenja ozbiljnijeg osnovnog stanja, uključujući tumore mozga, meningitis, povrede i aneurizmu.

Sekundarne glavobolje obično počinju odjednom i veoma su jake, a pošto mogu da ukažu na neko zaista opasno stanje. Ako vi ili neko koga poznajete doživi iznenadni, jak bol u glavi, važno je da odmah potražite medicinsku pomoć piše stanfordhealthcare.

Zašto glava boli

Glavobolje mogu da budu prouzrokovane brojnim faktorima, kao što su poremećaji funkcije vrata, očiju, mozga, vilične kosti, ali i problema sa zubima.

Neki faktori koji mogu da doprinesu nastanku primarnih glavobolja uključuju primjenu određenih ljekova, dehidriranost, promjenu nivoa hormona ili probleme sa neredovnom, lošom ishranom.

Drugi faktori, takođe poznati kao okidači su pulsirajuće ili jako svijetlo, određene namirnice, poput kofeina, crnog vina, čokolade, starih sireva, ali i stres i premalo ili previše sna.

Liječenje i ublažavanje glavobolje

Kada se desi primarna glavobolja, spas je uglavnom za mnoge u uzimanju tablete. Kako biste izbegli glavobolje, ponašajte se preventivno u smislu vođenja zdravijeg načina života.

Bol od hronične glavobolje može da bude i frustrirajući i iscrpljujući. Identifikovanje vašeg tipa glavobolje je prvi korak u upravljanju bolom i pronalaženju uspješnih opcija liječenja, a za to je potrebna pomoć stručnjaka.

Međutim, liječenje glavobolje je isto toliko umjetnost koliko i nauka. Dva pacijenta koja na isti način opisuju svoj bol od glavobolje neće nužno pronaći olakšanje od istog tretmana. Često je potreban proces pokušaja i grešaka da bi se pronašle efikasne opcije liječenja.

Migrenske glavobolje

Bol od migrenskih glavobolja je jak, pulsirajući bol koji može da traje i nekoliko dana. Mnogi ljudi koji pate od migrene imaju porodičnu istoriju migrenskih glavobolja. Efikasno liječenje migrenskih glavobolja uključuje odmaranje u mirnoj zamračenoj sobi, tople ili hladne obloge i masažu.

Nekada će lekari prepisati i ljekove kao terapiju kao i transkranijalnu magnetnu stimulaciju – terapiju koja koristi električne struje da stimuliše nervne ćelije u mozgu.

Tenzione glavobolje

Ovaj tip glavobolje karakteriše bol oko potiljka, slepoočnica i čela. Tenzione glavobolje mogu da traju od nekoliko sati do nekoliko dana. Neke opcije liječenja koje su efikasne za tenzione glavobolje uključuju fizikalnu terapiju, relaksante mišića, ljekove kao što su ibuprofen i aspirin.

Klaster glavobolja

U pitanju je vrsta glavobolje koja je relativno kratkotrajna, obično traje između 20 minuta i dva sata. Simptomi uključuju i začepljen nos i suzenje. Efikasne opcije liječenja klaster glavobolje uključuju terapiju kiseonikom, sprejove koji se dobijaju na recept, ali i ljekove koji se daju u vidu injekcije.

Hipničke glavobolje

Ovaj tip glavobolje uglavnom pogađa žene u postmenopauzi i javljaju se tokom noćnog sna. Efikasne opcije liječenja hipničkih glavobolja uključuju medikamente, koji se obično daju prije spavanja, i sadrže blokatore kalcijumskih kanala (povećavaju dotok krvi i kiseonika u srce), kofein i litijum.

Izvor: N1

Get it on Google Play
Kako razlikovati i liječiti glavobolje?
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх